fbpx
IncidentenOnderwerpen

Staart QZ8501 boven water – foto’s&video

AKX_QZ8501_Staart

Het staartstuk van de gecrashte A320 van AirAsia Indonesia is van de zeebodem gehaald. Met grote ballonnen kon het wrakstuk omhoog gehesen worden.

Duikers

Vrijdagavond (lokale tijd) konden duikers voor het eerst de deur openen en in het wrakstuk komen. Eerder was dit door het slechte weer en de sterke stroming niet mogelijk. De duikers hebben er rondgekeken, maar konden niks vinden zegt het hoofd van de bergingsoperatie.

Zaterdagochtend is teruggekeerd naar het 10 meter lange staartstuk. Er zijn grote ballonnen aan vastgemaakt en opgeblazen. Die ballonnen trekken het wrakstuk dan omhoog. Er wordt nu bekeken of het in één stuk naar de haven van Kumai kan of dat het te groot is en eerst in stukken moeten worden gezaagd.

Woensdag vonden duikers het staartstuk in de zee. Eerst werd een zwakke ping opgepikt waarna een schip met sidescan sonar de zeebodem rond die ping in kaart bracht. Op die sonarbeelden zag men het staartstuk en duikers konden dat vervolgens bevestigen.

Zwarte dozen

De reddingswerkers denken niet dat de zwarte dozen nog in het staartstuk zitten. Vrijdag pikte het schip belast met de berging weer zwakke signalen op. Waarschijnlijk 1,5 km ten zuidwesten van de staart. De signalen zijn heel zwak en bij de minste verstoring (een passerend schip, slecht weer) zijn ze al niet mee te horen. Het vermoeden is dat de recorders er tijdens de crash uitgeslingerd zijn. Een ander team van duikers is op zoek naar de ‘zwarte dozen’, de flight data recorder en cockpit voice recorder. In een straal van 500 meter wordt de zeebodem afgezocht. Tot nu toe zonder succes.

Meer nieuws QZ8501

In ons dossier QZ8501 vind je het laatste nieuws en de feiten op een rij over het incident met AirAsia Indonesia vlucht 8501.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button