fbpx
OnderwerpenVliegvelden

Storm hindert vliegverkeer Schiphol

Windzak_Schiphol

Het vliegverkeer heeft zaterdag last van de zuidwesterstorm op Schiphol. Door de harde windstoten zijn er vluchten vertraagd, maar er zijn geen annuleringen.

Oostbaan

Vliegtuigen landen op de korte Oostbaan, die meestal voor kleinere vliegtuigen (veel business jets) wordt gebruikt die op Schiphol Oost moeten zijn. Normaal is het grootste toestel wat er kan landen een 737. Door de sterke tegenwind kunnen er nu ook grotere kisten landen. Er is veel headwind (tot 33 knopen) waardoor de grondsnelheid van het landende toestel lager kan zijn. Momenteel zelfs onder de 100 knopen (185 km/u). Omdat het toestel minder snel aankomt is er ook minder baanlengte nodig. Landen op de Oostbaan (04-22) betekent momenteel exact de wind van voren.

De Oostbaan is 2014 meter lang. Andere banen op Schiphol zijn tussen 3400 en 3800 meter lang. Momenteel landen de zeer grote toestellen op de Oostbaan: 777-300’s en 747’s. Een redelijk uitzonderlijke situatie. Er zijn al enkele go-arounds geweest en KL767 is uitgeweken naar Rotterdam.

A380

De A380 mag in principe niet landen op de Oostbaan. Dit vliegtuig is zo groot dat er andere regels gelden voor bijvoorbeeld de breedte van de landingsbaan. De 777 en 747 vallen nog in de zogenaamde categorie E, de A380 is als enige passagierstoestel ter wereld categorie F. De landingsbaan (incl het gras aan de zijkanten) moet 60 meter breed zijn (cat E: 45 meter) en zo zijn er nog een aantal regels.

Het vliegverkeer is via Flightradar24 te volgen.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button