fbpx
Onderwerpen

Airbus kijkt naar ejectable blackbox

Flight_Recorder_Zwarte_Doos_1

Airbus is samen met de EASA aan het kijken of er een zwarte doos kan worden ontwikkeld die bij een crash kan worden uitgestoten. Airbus kijkt in eerste instantie of dit voor de grootste twee vliegtuigtypes kan worden ontwikkeld, de A350 en A380. Daarna zouden ook de A320 en A330 moeten volgen. Door dit systeem zou het makkelijker moeten worden de zwarte dozen terug te vinden. Dit meldt Reuters. Zowel de flight data recorder als de cockpit voice recorder moeten dan worden uitgeworpen.

Airbus zegt tegen Reuters: “Airbus is working with EASA … and other stakeholders to advance the approval of such a solution industry-wide”

Militair

In militaire vliegtuigen zit een dergelijk systeem al tientallen jaren. De zwarte doos wordt automatisch uit het vliegtuig gestoten en zendt vervolgens een signaal naar de satelliet. Airbus kijkt nu of dit ook in civiele vliegtuigen kan worden ingebouwd. Sinds de crash van de Air France A330 in de Atlantische Oceaan is er een groeiend draagvlak bij de ICAO voor een dergelijk systeem. Een commissie van de ICAO heeft een aanbeveling opgesteld waarin staat dat nieuwe vliegtuigen met een certificering uit 2016 of later zo’n systeem hebben. Als de aanbeveling wordt aangenomen dan moeten alle 191 deelnemende landen hun mening erover geven. In 2021 zou het ingevoerd kunnen worden.

Boeing tegen

Niet iedereen is voor een dergelijk systeem. Tegenstanders vrezen dat er teveel de focus op de zwarte dozen komt te liggen, terwijl andere informatie zoals de wrakstukken ook veel kunnen vertellen. Ook Boeing is tegen. Deze vliegtuigbouwer voert aan dat de meeste zwarte dozen binnen 30 dagen worden gevonden en dat bij militaire toestellen met een executabel blackbox dit ook weleens niet werkt.

Alternatief

Een alternatief is het streamen van de data naar de cloud, servers op de grond. Dit kan live gebeuren, zoals Qatar Airways nu gaat testen. Maar het kan ook op gezette tijden en bij calamiteiten gebeuren.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button