fbpx
IncidentenOnderwerpen

QZ8501 data recorder geborgen, cockpit recorder gelokaliseerd – Foto’s

Explosie

Een onderzoeks-official heeft maandag verklaard dat er wordt aangenomen dat het toestel is geëxplodeerd voordat het het water raakte. De eerste aanname is gebaseerd op onderzoek naar de geborgen wrakstukken en andere bevindingen. De linkerkant van het vliegtuig lijkt gedesintegreerd te zijn, dit kan wijzen op een enorm verschil in luchtdruk. Dat kan voor een explosie zorgen. Supriyadi is de coördinator van het Search and Rescue agentschap.
Een onderzoeker van het Indonesische National Transportation Safety Committee zegt echter tegen Reuters dat er geen aanwijzing is voor deze theorie.

Zwarte doos

Vandaag is de flight data recorder geborgen. Dit is een van de twee zwarte dozen van de gecrashte AirAsia A320. De recorder werd gister gevonden geklemd tussen wrakstukken van het toestel. Vandaag is het duikers gelukt de recorder los te krijgen en boven water te brengen. Om 07:11 lokale tijd was de recorder aan boord van het marineschip Banda Aceh. De generaal van het leger is onderweg naar het schip om persoonlijk de zwarte doos te begeleiden. Rond half 10 Nederlandse tijd is de flight data recorder aangekomen bij het crisis centrum Pangkalan Bun op Borneo.

Cockpit Voice Recoder

De andere zwarte doos met daarop het laatste uur aan gesprekken in de cockpit is ook gevonden. Het apparaat ligt 20 meter verwijderd van de flight data recorder. Duikers proberen ook deze te bergen. Op de reeds geborgen data recorder staat de technische data van het toestel. De apparaten lagen 2,5km van de staart verwijderd.

Uitlezen

De zwarte dozen gaan naar Jakarta en worden daar uitgelezen. De onderzoekers verwachten dat dit twee weken gaat duren. Als de apparaten in goede staat zijn dan zou binnen enkele dagen de eerste data bekend moeten zijn. Vanavond nog gaat de recorder naar Jakarta en zal vannacht of morgenochtend worden uitgelezen.

Meer nieuws QZ8501

In ons dossier QZ8501 vind je het laatste nieuws en de feiten op een rij over het incident met AirAsia Indonesia vlucht 8501.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button