fbpx
IncidentenOnderwerpen

Ook cockpit voice recorder QZ8501 geborgen

AirAsia_A320_Bali

Vandaag is de cockpit voice recorder (CVR) uit het wrak van de gecrashte AirAsia A320 geborgen. Het is het tweede en laatste deel van de blackbox, nadat gister al de flight data recorder was geborgen. De CVR lag onder een stuk vleugel en daarom duurde het langer om het apparaat aan boord van het marineschip Banda Aceh te krijgen. Beide delen van de black box lagen dicht bij elkaar. Ook de CVR gaat naar Jakarta waar de gegevens worden uitgelezen. Daar zijn ook Franse experts van Airbus aanwezig om hierbij te helpen.

Eerste rapport

De minister van transport maakt bekend dat nu de zwarte doos is gevonden er binnen een maand een voorlopig rapport over de crash komt. De eerste week zal gebruikt worden om de data te downloaden, daarna zullen de gegeven nauwkeurig onderzocht worden. Het eindrapport zal na een jaar gepubliceerd worden.

Slachtoffers

De afgelopen dagen zijn er geen slachtoffers meer gevonden. Men hoopt dat er nog veel lichamen in de romp zitten. Tot dusver is hier niks over bekend. Lichamen die niet aan de oppervlakte drijven maar zich onder water bevinden zijn lastiger te vinden. Er was een strikte taakverdeling. Het leger richtte zich op het vinden van de zwarte doos terwijl Basarnas, de search and rescue eenheid, juist naar slachtoffers aan het zoeken was. Basarnas hoofd Fransiskus Bambang Soelistyo zegt dat er wordt doorgezocht naar de slachtoffers, ook nu de zwarte dozen gevonden zijn. Momenteel zijn 48 van de 162 slachtoffers geborgen.

Zoekgebied

Het zoekgebied naar wrakstukken is een kleine 5x5km. Op de bodem zijn meerdere objecten gescand met sonar apparatuur. Waarschijnlijk is ook een motor gevonden. Het water is rustiger momenteel dus duikers kunnen hun werk doen.

12 is de staart. 18 mogelijk een motor, 9 de romp.

Meer nieuws QZ8501

In ons dossier QZ8501 vind je het laatste nieuws en de feiten op een rij over het incident met AirAsia Indonesia vlucht 8501.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button