fbpx
AirlinesOnderwerpen

Aandelen van airlines deden het goed in 2014

Na het uitbreken van de economische crisis in 2008 gingen de aandelen van de luchtvaartmaatschappijen hard onderuit. Air France-KLM bijvoorbeeld verloor 75% in twee jaar tijd (2007-2009), maar ook Lufthansa verloor meer dan 50% in waarde. Toch is 2014 een relatief goed jaar voor de airlines ter wereld. Gemiddeld stegen die namelijk met 40%. Dit blijkt uit cijfers van IATA.

Toch is er een groot verschil tussen de aandelen van Europese airlines en de aandelen van Aziatische en Amerikaanse airlines.

  • Hoewel je het misschien niet verwacht verloren de aandelen van Aziatische vliegtuigmaatschappijen in 2014 nog zo’n 20%. Dit komt deels door de beursexit van Malaysian Airlines. Voordat de Maleisische maatschappij van de beurs ging, ging het aandeel hard onderuit.
  • Aandelenprijzen van Europese airlines stegen in 2014 wel gemiddeld met 10%.
  • De aandelenprijzen van de Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen verdubbelden bijna.
  • Gemiddeld stegen de prijzen van airline-aandelen wereldwijd met zo’n 10%.
  • Zie de grafiek hieronder:

Schermafbeelding 2015-01-16 om 15.01.02

Deze stijging van 10% is ondanks het feit dat er in 2014 toch wel wat tegenslagen zijn geweest. Denk aan de uitbraak van het ebolavirus maar ook aan de toch niet zo snel groeiende Europese economie in het derde kwartaal van 2014. Ook de vliegtuigongelukken van Malaysian Airlines (2) en AirAsia  (1) hebben geen goed gedaan. Daar staat natuurlijk tegenover dat de olieprijs hard onderuit ging in 2014. Dit is slecht voor oliebedrijven zoals Shell en BP; airlines profiteren hier wel degelijk van. De prijs van vliegtuigbrandstoffen daalde namelijk ook waardoor vliegtuigen goedkoper konden vliegen. Een grafiek daarvan is hieronder te zien.

olieprijzen

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie Upinthesky

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button