fbpx
IncidentenOnderwerpen

Bijna botsing A320 en 737 op JFK tijdens take-off

Een JetBlue A320 ging afgelopen zaterdagavond vlucht 1295 uitvoeren van New York JFK naar Austin, Texas. Er was toestemming verleend door de toren om op te stijgen toen tijdens het versnellen een ander vliegtuig de baan overstak.

Iets daarvoor was een Caribbean Airlines 737 net geland vanuit Georgetown als vlucht 526. De 737 moest de startbaan in gebruik oversteken en deed dit zonder toestemming. ATC zei tweemaal dat de piloten moesten stoppen, maar hierop kwam geen reactie. Achteraf bleek dat de 737 op de verkeerde frequentie zat. Tussendoor werd de JetBlue opgedragen de start af te breken

Full speed

Passagiers zeggen tegen verschillende nieuwsstations dat het toestel al op volle snelheid ging en plotseling keihard in de remmen moest. Het toestel zat bijna op de snelheid dat er niet meer gestopt kon worden, zo bleek later. De twee toestellen kwamen op 2800 voet van elkaar volgens de FAA. De JetBlue ging terug naar de gate en vertrok 3 uur later naar Austin.

De FAA onderzoekt het incident. De vliegvelden van New York hebben nog geen veiligheidslichten bij de baanoversteek.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button