fbpx
Onderwerpen

Kansen voor Airbus door Sharia-leasing maatschappij

Qatar_Airways_A332

Een door Airbus gesteund leasefonds heeft zijn eerste deal gesloten voor 5 A330-200 toestellen en 4 opties. Onbekend is voor welke maatschappij de toestellen zijn. Het leasefonds wordt beheerd door International Airfinance Corporation (IAFC) uit Dubai. Het finds houdt zich aan Islamitische wetgeving waarin bepaald is dat er geen rente mag worden uitbetaald of ingehouden.

Ook zijn er onderhandelingen gaande voor nog eens 20 toestellen. Veel vliegtuigen worden momenteel gekocht door maatschappijen uit het Midden-Oosten. De Islamitische financiering is dan ook in opkomst in de luchtvaart. Onlangs kocht Etihad een aantal Dreamliners met een dergelijke financiering.

Het fonds werkt exclusief voor Airbus en cliënten uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Het is opgezet met geld van Airbus en de Islamic Development Bank uit Saudi Arabië.

Sharia

De Sharia is vaak in het nieuws vanwege zeer strenge wetten met soms lijfstraffen. Het is echter breder dan dat. Het kan een islamitisch theoretisch wettelijk kader zijn, maar ook een door mensen opgesteld wettelijk kader. Dat laatste is hier het geval. Bij Etihad gaat het om Islamitisch bankieren waarbij geen rente betaald of uitgekeerd mag worden. Islamitische banken hebben hier een oplossing voor gevonden. Wat vaak gebeurt is dat de bank het product koopt en vervolgens uitleent aan de klant. Die klant betaalt in termijnen. Uiteraard betaalt hij meer dan het oorspronkelijke bedrag. Een andere mogelijkheid is het rekenen van veel extra kosten in plaats van rente door de banken.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button