fbpx
IncidentenOnderwerpen

Australië wil duidelijke richtlijnen voor zoekacties

kaart_MH370_1Australië zoekt al bijna een jaar lang naar het vliegtuig van Malaysia Airlines en wil nu duidelijke richtlijnen van de International Civil Aviation Organisation (ICAO) over wie verantwoordelijk is voor de zoektocht nadat de reddingsacties zijn afgeblazen. Op de vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing zaten 239 passagiers, de meeste passagiers waren van Chinese afkomst. De Boeing 777 is vorig jaar maart verdwenen en is sindsdien één van de grootste mysteries in de luchtvaart.

Veel landen waren betrokken bij de zoekacties in de lucht, op en in het water. De huidige zoekacties zijn gefocust op de zeebodem, op ongeveer 1600 kilometer ten westen van de Australische stad Perth. “Er kunnen in de toekomst problemen ontstaan als wordt gedacht dat een vliegtuig neer is gestort in een gebied dat niet onder de verantwoordelijkheid valt van de staat die de bewijslast heeft de zoekactie uit te voeren.” Heeft Australië gezegd in documenten die zijn bestemd voor de vergadering van de ICAO in Montreal die morgen begint en tot 5 februari duurt.

“In het geval van MH370 wordt er gedacht dat het toestel in het gebied van Australië is neergestort en heeft Maleisië de verantwoordelijkheid voor het onderzoek. Als eenzelfde tragedie zich herhaalt in de toekomst kan er zonder duidelijke ICAO richtlijnen misschien onduidelijkheid ontstaan over hoe verder te gaan.” Voegen ze eraan toe.

Het Joint Agency Coordination Center (JACC) heeft zijn basis in Australië en leidt de zoekactie waar Australië, Maleisië en China aan meewerken. Australië heeft het afgelopen jaar 80-90 miljoen AUD opzijgezet voor de zoekactie. Het is nu al de duurste zoekactie ooit. Maleisië heeft aangegeven de kosten te delen.

Door: Bas Witte

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button