fbpx
IncidentenNieuwsOnderwerpen

ATR 72 crasht in Taiwan – Video

TransAsia_GE235

Een ATR 72-600 van TransAsia Airlines is gecrasht in de Keelung rivier in de buurt van Taipei.

Vlucht GE235 vertrok van Taipei naar Kinmen eiland. Vlak na de start verloor het toestel hoogte, kwam in aanraking met een viaduct boven de snelweg en crashte in de rivier. Aan boord waren 53 passagiers en 5 crew. Tenminste 31 mensen overleefden de crash niet, 15 zijn gewond naar ziekenhuizen vervoerd en 12 personen worden nog vermist.

Op het viaduct raakten twee mensen gewond, zij zaten in een taxi die werd geraakt door het toestel. Tenminste 16 mensen raakten gewond. Het toestel ligt ondersteboven in de rivier waardoor er ook nog mensen vast zitten of vermist worden. Aan boord waren 31 toeristen uit China (3 kinderen), 22 Taiwanesen (1 kind) en 5 crew, allen uit Taiwan. Er wordt vaak gebruikt gemaakt van de route via Kinmen om vervolgens met de veerboot naar China te gaan. Kinnen ligt vlakbij de kust van China. De Chinese inzittende waren op een georganiseerde tour vanuit Xiamen.

Er zijn meer dan 1.000 hulpverleners ingezet. Het water is erg troebel, duikers vinden het lastig mensen te vinden. Op TV beelden zijn passagiers met zwemvesten te zien die uit de rivier klimmen. Met opblaasbare boten werden deze mensen gered. Van de piloten is bekend gemaakt dat ze he niet overleefd hebben. In Taiwan hebben ze een heldenstatus bereikt. Men zegt dat ze bewust op de rivier hebben aangestuurd om geen mensen of gebouwen op de grond te raken.

Toestel

Het toestel was nog geen jaar in dienst van TransAsia, afgeleverd in april 2014. De zwarte dozen zijn gevonden en geborgen. Het toestel (B-22816) heeft in januari nog een onderhoudsbeurt gehad. De captain had bijna 5.000 vlieguren en de co-piloot bijna 6.900. Er was nog een derde piloot (waarschijnlijk off-duty met 15.000 uren).

[su_quote cite=”Peter Chen, CEO TransAsia”]We want to apologise again. We are very sorry. TransAsia Airways will do its utmost to help our passengers, the injured, as well as the families of the passengers on board. We will deploy all our resources to help in the rescue efforts as well as in the aftermath of this incident.[/su_quote]

Mayday

De piloot heeft nog een “mayday, mayday, engine flameout” over de radio kunnen roepen om 10:54. Hier terug te luisteren vanaf (ongeveer) 23:30. Op een antwoord van de toren konden de piloten niet meer reageren. Een enigen flameout is doorgaans het uitgaan van de motor. Het ongeluk gebeurde om 10:53 lokale tijd, 2 minuten na opstijgen. Volgens Flightradar heeft het toestel een snelheid van 116 knopen gehaald en een maximale hoogte van 1350 voet.

De vlucht is hier op flightradar24 terug te kijken.

TransAsia_ATR_72-500

TransAsia

TransAsia is de derde maatschappij van Taiwan en voert zowel binnenlandse als internationale vluchten uit. De vloot bestaat uit (nu nog) 10 ATR’s, 9 A320family en 2 A330’s. Bestemmingen liggen vooral in China, Taiwan, Japan en Thailand. In juli 2014 was er ook een crash met een ATR van TransAsia. Dit gebeurde tijdens zeer slecht zicht, de piloten braken de landing te laat af zo was de conclusie van het onderzoek. Het toestel zat lager dan de normale aanvliegroute en raakte boomtoppen en stortte neer op een dorp.

Beelden

Live feed

Het Chinese TVBS heeft een live feed vanaf de kant:

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button