fbpx
HelikoptersMilitairOnderwerpen

Duitsland houdt NH90 heli aan grond wegens veiligheid

Het Duitse leger houdt de vloot van NH90 helikopters aan de grond na het ontdekken van een ontwerpfout in het elektrische systeem, dat meldt Flightglobal. Het Nederlandse leger vliegt ook met de heli’s. Er zijn al langer problemen met de helikopter, ze roesten onder andere snel.

Probleem

De heli’s worden geassembleerd bij Airbus en deze bouwer zegt nu een probleem te hebben gevonden in het overhead controle paneel. Het is aan het rollen gebracht door een noodlanding op 19 juni in Oezbekistan. Eén van de motoren hield ermee op en daaropvolgend een groot aantal elektrische systemen. Het probleem blijkt op te treden als het motorblussysteem wordt gebruikt.

Zolang er geen oplossing voor het probleem is vliegt Duitsland niet met de helikopters. Volgens Airbus is het wel veilig met de NH90 te vliegen, er komt wel een oplossing.

In het NHI consortium zitten onder andere Airbus, AgustaWestland en Fokker. Duitsland vliegt met 37 toestellen en heeft er nog 26 in bestelling.

Nederland

De Nederlandse regering heeft 20 stuks (NH90) aangeschaft ter vervanging van de Lynx SH-14D maritieme helikopter en de AB-412-reddingshelikopter. In gevolge de Helikopterstudie van het Ministerie van Defensie zal de configuratie thans 12 stuks NFH en 8 stuks (met een optie op nog 2) TNFH zijn. De 12 NFH worden gestationeerd op Maritiem Vliegkamp De Kooy en worden ingezet voor maritieme taken, zoals het opereren vanaf schepen en search and rescue taken. De andere 8 TNFH gaan transporttaken verrichten vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen.

Door diverse problemen bij de ontwikkeling en productie is de introductie van de NH90 NFH helikopter bij de Marine Luchtvaartdienst diverse malen uitgesteld. In september 2007, tijdens de Heldair Show Maritiem, op het marinevliegkamp De Kooy, werd de eerste Nederlandse NH90 NFH getoond. De eerste NH90 heeft op 12 februari 2008 een bezoek gebracht aan de fabrieken van Stork Fokker in Papendrecht[5]. Stork Fokker levert een substantiële bijdrage in het ontwerp en bouw van dit militaire project.

Per april 2014 zijn 12 toestellen in de uitvoering NH90-NFH geleverd (bron: Wikipedia)

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button