

Op Schiphol zijn vrijdagmiddag twee A-10 Thunderbolt II straaljagers geland. Eén van de twee had een technisch probleem onderweg.
Het toestel met de problemen landde veilig op de Oostbaan. Tijdens de landing klapte één van de banden waardoor het toestel er nog een tijdje bleef staan. Het overige vliegverkeer had geen last van de landing. Doorgaans wordt de Oostbaan niet door de commerciële luchtvaart gebruikt.
De Amerikaanse A-10’s waren in een groep van 12 toestellen onderweg van de Portugese Azoren naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Spangdahlem, Duitsland. De eerste is zaterdag rond 14:30 weer vertrokken. Het toestel die eerder problemen had is nog op Schiphol en wordt nog gerepareerd.
De luchtmacht wil de A-10 afschaffen om zo $3,5 miljard te besparen, maar het congres heeft gestemd om het toestel in ieder geval in 2015 te behouden.
A-10 Thunderbolt II
De A-10 is vanwege zijn lange rechte vleugels met omlaaggebogen vleugeltips zeer goed handelbaar bij lage snelheden en op geringe hoogte. Hierdoor is bij start en landing slechts een korte baan nodig en kan het toestel opereren van tijdelijke vooruitgeschoven bases vlak bij het front.
Het toestel heeft de mogelijkheid om geruime tijd boven het slagveld rond te kruisen en kan onder een laaghangend wolkendek van 300 m opereren met een zicht dat slechter is dan 2,5 km en met de zeer lage snelheid van 320 km/u.
De Thunderbolt II is zo stevig gemaakt dat hij wel “vliegende tank” wordt genoemd. Het casco is gemaakt in een honingraatstructuur die bestand is tegen treffers van pantserdoorborende en hoogexplosieve munitie tot 23 mm. Alle voor de vlucht noodzakelijke systemen zijn drievoudig uitgevoerd (een dubbel hydraulisch en een enkel mechanisch systeem). Hierdoor kan de vlieger zelfs zonder hydrauliek of met een half afgeschoten vleugel nog veilig landen. Het toestel heeft zelfdichtende brandstoftanks en is zo geconstrueerd dat het met 1 motor, 1 staart, 1 hoogteroer en een half afgescheurde vleugel nog bestuurbaar te vliegen is. Ook de plaatsing van de motoren is zodanig dat ze, recht van voren gezien, afgedekt worden door de vleugels wat de kans verkleint dat ze door vuur van de grond geraakt worden.
De cockpit en delen van het stuursysteem worden beschermd door een kuip van 400 kilo titanium bepantsering die ettelijke 20mm-treffers kan doorstaan.
De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

