fbpx
AirlinesOnderwerpen

Uitbesteding onderhoud KLM-toestellen mag doorgaan

KLM_Experience_6_Motor

De rechtbank van Haarlem heeft een uitspraak gedaan in de zaak of KLM moet stoppen met uitbesteden van werk naar lage lonen landen.

Eis

De eiser is een grondwerktuigkundige (GWK) van KLM die sinds 1985 in het bedrijf werkzaam is. De GWK was het niet eens dat KLM onderhoudswerk uitbesteed aan onder meer Maleisië. In de CAO staat dat: “Het zo veel mogelijk door eigen werknemers uitvoeren van de werkzaamheden, de KLM eigen, welke in en door de KLM, respectievelijk in en door de KLM-dochterondernemingen worden verricht…”. GWK eiste dan ook dat de rechter KLM zou verbieden nog langer onderhoudswerk uit te besteden. De eis was tevens een dwangsom van € 25.000 per dag als dit toch door zou gaan.

Verweer

KLM voert aan dat de tekst waar de GWK zich op beroept in het voorwoord van de CAO staat en derhalve niet van de CAO zelf uitmaakt. Tevens stelt KLM dat er geen werkgelegenheid verloren gaat door de uitbesteding.

Uitspraak

De rechter is het met KLM eens, het voorwoord valt niet onder de CAO, KLM hoeft zich er dus niet aan te houden. Bovendien is de GWK wel lid van de vakbond die de CAO heeft ondertekend, maar de GWK zelf is geen direct betrokkene bij de CAO. Hij heeft niet getekend. Alle eisen worden dus afgewezen en KLM mag doorgaan met uitbesteden van werk. De rechter voegt eraan toe dat KLM verplicht is de werknemers te beschermen door ze een vast contract aan te bieden. Omdat er geen sprake is van gedwongen ontslagen houdt KLM zich aan de CAO.

Vakbond

De vakbond van luchtvaart technici (NVLT) zegt in een reactie: “De NVLT is niet bang dat KLM nu op grote schaal onderhoud gaat uitbesteden hoewel de weg daartoe nu wel is vrijgemaakt zolang KLM zich maar aan de zorgplicht houdt om haar personeel binnen het bedrijf aan het werk te houden.” Tevens zegt NVLT dat er bij uitbesteding vaak wordt bedongen dat KLM technici andersom ook werkzaamheden uitvoeren, een uitruil van werkzaamheden dus.

Uitbesteding

Onlangs ondertekende KLM mede een brief waarin van de EU gevraagd werd iets aan Norwegian te doen dat werk uitbesteed aan goedkopere Thaise piloten.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button