fbpx
Onderwerpen

Hongarije schaft vaste vliegroutes als eerste af

lucht4

In Europa wordt al langer gepraat om het vliegruim efficiënter te gaan gebruiken en zo maatschappijen kosten te laten besparen. Nu moet een vliegtuig via een vaste route van land naar land vliegen. Goedkoper zou zijn als de piloten hun eigen route kunnen kiezen. Air Traffic Control kijkt dan of er geen conflicten met andere toestellen zijn.

Hongarije gaat nu als eerste in Europa de vaste ‘snelwegen’ afschaffen. De Hungarian Free Route Airspace is op 5 februari ingegaan zodat vliegtuigen boven het land niet meer via de standaard ‘waypoints’ vliegen. De voorspelling is dat door deze maatregel er 1,6 miljoen km minder boven het land hoeft te worden gevlogen. Dat scheelt bijna $ 3 miljoen aan brandstofkosten en 16 miljoen ton CO2 uitstoot.

Er is een serie tests uitgevoerd voordat de maatregel in ging. Daaraan werkten 20 maatschappijen mee.

[su_quote cite=”ATC Hongarije”]The solution developed by the Hungarian ANSP (Air Navigation Service Provider) is also regarded by Eurocontrol experts and our FAB CE (Functional Airspace Block-Centre Europe) partners as an example to follow. We are already conducting negotiations with the management of the Austrian, Croatian and Slovenian air navigation services on how to establish the technical and operative conditions for cross-border free route operations. We are also planning to cooperate with the ANSPs operating in other FABs.[/su_quote]

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button