fbpx
AirlinesOnderwerpen

Staking piloten Norwegian: escalatie dreigt

Norwegian_787

Piloten van prijsvechter Norwegian zijn sinds zaterdagochtend aan het staken. Ze eisen een collectieve overeenkomst met de moedermaatschappij zodat piloten van alle dochterbedrijven hetzelfde gaan verdienen.

Staking

De piloten staken sinds zaterdagochtend, ze hadden een deadline gesteld tot vrijdagavond middernacht voor de maatschappij om over de brug te komen. Dit is niet gebeurd. Momenteel staken er 70 piloten, maar vanaf woensdag gaan dat er tot 650 worden, ze dreigt de vakbond. De maatschappij wil verder in de kosten snijden na de groter dan verwachtte verliezen over het vierde kwartaal.

“Onethische stakingsbreking”

Norwegian zegt alles voor de klanten te doen en vloog zaterdag alle vluchten ondanks de staking. Ook voor zondag is dit het plan. Er worden piloten opgeroepen van dochterbedrijven. Ook worden piloten die momenteel een bureaubaan hebben ingezet op de vliegtuigen. De vakbond zegt dat dit een onethische stakingsbreking is. This is a very serious situation because it undermines the Norwegian Labour model. There’s no labour rules or law that says that what Bjørn Kjos is doing is illegal, it’s just that throughout Norwegian Labour history, this has been considered unacceptable and unethical.

Door de agressieve tactieken van Norwegian zullen de besprekingen ook harder worden, aldus de vakbond.

Alleen Scandinavië

Norwegian staat bekend om constructies met ondermeer Thaise piloten om de salariskosten te drukken. Maar daar gaat de staking niet over. De piloten eisen dat alle piloten in het Scandinavische gebied hetzelfde gaan verdienen. Ze willen een uniform contract tekenen met de moedermaatschappij en niet met individuele dochters.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button