fbpx
AirlinesOnderwerpen

Mansveld over KLM, Air France en gulfcarriers

©Upnthesky.nl
©Upnthesky.nl

Staatssecretaris Mansveld heeft een brief naar de kamer gestuurd over de relatie tussen Air France en KLM en over de vermeende oneerlijke concurrentie van de gulfcarriers.

Air France & KLM

De staatssecretaris heeft gesproken met de president-directeur van KLM, Pieter Elbers en de CEO van Air France-KLM, Alexandre de Juniac. Mansveld schrijft:
Het waren constructieve gesprekken met de heren De Juniac en Elbers op 12 maart jl. in Parijs.
Het belang van KLM en Schiphol voor de Nederlandse economie is aan de orde geweest, onder andere voor de werkgelegenheid bij KLM en op de luchthaven, evenals de implementatie van het strategisch plan Perform 2020 door Air France KLM en de invulling van de benodigde reorganisaties van respectievelijk KLM en
Air France. Hierbij is verder onder meer de concurrentie met de low cost maatschappijen, de positie op de luchtvrachtmarkt alsmede de concurrentie uit de Golfregio aan de orde geweest.

Er is van de president-directeur van Air France KLM een bevestiging gekomen dat er geen verdere centralisatie van KLM activiteiten en bedrijfsonderdelen naar de Air France KLM holding in Parijs zal plaatsvinden. Hij heeft aangegeven dat er geen banen worden overgeheveld van het KLM hoofdkantoor in Amstelveen naar de hoofdvestiging van Air France KLM in Parijs. Ook is herbevestigd dat KLM een zelfstandig financieel beheer houdt. De Nederlandse stichtingen SAK I en SAK II, die 44% van de KLM aandelen hebben, en de in 2010 verlengde afspraken tussen de Nederlandse Staat en Air France KLM, de staatsgaranties, blijven in stand. Voor KLM zijn dit belangrijke bevestigingen.

Golfregio

De concurrentie met de Golfregio stond vandaag op de agenda van de EU Transportraad en was ook onderwerp van gesprek met de heer Vidalies. Nederland en Frankrijk steunen een mandaataanvraag voor EU onderhandelingen met de Golfstaten om eerlijke concurrentie te borgen. Het doel van deze onderhandelingen is om de EU vergaande instrumenten in handen te geven om op te treden wanneer de Golfstaten niet aan afspraken over eerlijke concurrentie voldoen. Dit betreft een probleem van de hele EU en zal derhalve in EU verband geadresseerd moeten worden.

De staatssecretaris sluit af met de afspraak periodiek contact te houden.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button