fbpx
IncidentenOnderwerpen

Nederlandse Apache neergestort – 2 doden

Apache

Een Nederlandse Apache is neergestort in Mali. Er zijn 2 doden gevallen zijn, de bemanningsleden. Het ministerie van Defensie heeft dit inmiddels bevestigd. De crash is volgens Defensie een ongeluk. Het toestel zou gecrasht zijn 20 km van de stad Goa, waar de Nederlanders ook gelegerd zijn.

Het ongeluk zou zich hebben voorgedaan tijdens een landing. Om 20:00 is er een persconferentie van de commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp.

Nederlandse bijdrage

De Nederlandse militairen voeren in Mali vooral verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. Die informatie gebruikt de commandant van de VN-missie om operaties voor te bereiden.

De Nederlanders vormen daarmee de ‘oren en ogen’ binnen de VN-missie. Daarnaast helpen civiele deskundigen de Malinese politie en rechtsstaat te verbeteren.

Apache-gevechtshelikopters

Defensie levert ook 4 Apache-gevechtshelikopters, waarover de commandant van Minusma zeggenschap heeft. De toestellen voeren verkenningen uit en escorteren eenheden. Ook kunnen ze dreigend optreden (show of force) of vuursteun leveren. Verder verzamelen de Apaches inlichtingen met hun sensoren. De bemanning bestaat uit 2 personen, de piloot en iemand die wapen- en verkenningssystemen bedient. Nederland heeft 29 Apaches.

Chinook-transporthelikopters

Er zijn vanaf oktober 2014 ook 3 Chinook-transporthelikopters inzetbaar. De toestellen zijn vooral bestemd voor medische evacuaties.

Bijdragen aan Minusma

De VN-operatie in Mali moet de veiligheid en stabiliteit in het land herstellen en de burgers beschermen. De Nederlandse bijdrage aan Minusma bestaat vooral uit:

  • special operations forces
  • inlichtingenpersoneel
  • Apache-gevechtshelikopters
  • Chinook-transporthelikopters
  • politietrainers

De eenheden werken vanuit het sectorhoofdkwartier in Gao. Enkele stafofficieren werken op het Minusma-hoofdkwartier in de hoofdstad Bamako.

Later meer

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button