fbpx
IncidentenMilitairOnderwerpen

RAF toestel valt 5.000 voet vanwege fototoestel

A330MRRT_RAF_Voyager

Een RAF Voyager toestel heeft een duik gemaakt van bijna 5.000 voet nadat de camera van de captain vast zat aan de joystick van de RAF Voyager. 33 mensen raakte gewond

Het toestel was onderweg van RAF Brize Norton naar Afghanistan op 9 februari 2014 toen het na 6 uur vliegen misging. Vlak voordat het incident plaatsvond had de captain foto’s gemaakt van de cockpit. Hij legde zijn toestel even aan de zijkant. Door nog onbekende reden schoot de stoel van de captain naar voren. De camera kwam vast te zitten tussen de armleuning en de joystick waarmee het vliegtuig wordt bestuurd. Gedurende 27 seconden maakte het toestel een duikvlucht en verloor 4.400 voet aan hoogte. De hoogste verticale snelheid bedroeg 15.800 voet/minuut.

A330_MRRT_CockpitAan boord waren 189 passagiers en 9 crew leden. In het militaire toestel zitten de passagiers los in de stoelen en waren net aan de maaltijd begonnen. Velen vlogen dan ook tegen het plafond. 33 mensen raakten gewond, 25 passagiers en 7 crewleden. Gisteren kwam een rapport naar buiten over het incident. Dit rapport heeft het over een ‘near-miss’ en “realistic potential for the loss of the aircraft and 198 of our people”.

De piloten wisten het toestel weer te levellen en te landen op de US Air Force Base Incirlik in Turkije.

De captain heeft 77 foto’s gemaakt, en hoewel dit niet verboden is wordt wel gezegd dat het “represented a lack of compliance with the policy regarding non-relevant duties”.

Een RAF Voyager is een op een Airbus A330-200 gebaseerd militair toestel ook bekend als de A330 MRRT. Het is een tanker vliegtuig dat ook gebruikt kan worden voor cargo en personen vervoer. De RAF heeft er 14 besteld en inmiddels 10 in de vloot. In totaal heeft Airbus 46 bestellingen van het toestel. Het toestel is een mogelijke opvolger voor de Nederlandse KDC-10 toestellen.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button