Bij een crash wordt meestal de leeftijd van een toestel vermeld, zoals bij de A320 van Germanwings en de MD-88 van Delta Airlines het geval was. Maar de vraag is waarom dit relevant is. Hoelang gaat een vliegtuig mee?
Het is belangrijk om te begrijpen dat de leeftijd van een toestel niet in jaren wordt gemeten, zoals het wel altijd staat vermeld, maar in het aantal cyclussen. Het onder druk brengen van de cabine en deze druk vervolgens weer wegnemen telt als één cyclus. Een vliegtuigbouwer ontwikkelt een toestel met een aantal cyclussen in hun achterhoofd, anders gezegd: De vliegtuigbouwer bepaalt hoelang een vliegtuig mee gaat. Deze levensduur en ook de “trouble-free” periode worden bepaald aan de hand van zogenaamde stresstests. Hiermee worden jaren van vliegen versneld gesimuleerd en kan uiteindelijk worden bepaald hoelang de constructie van bijvoorbeeld de romp en de vleugel meegaat.
Onderhoud
Naarmate het toestel ouder wordt en de trouble-free periode is afgelopen heeft het vliegtuig onderhoud nodig. Alle onderdelen in een vliegtuig hebben namelijk ook een bepaalde levensduur, die ook door middel van stresstests wordt bepaald: zo gaan batterijen ongeveer 3 jaar mee en vacuümpompen rond de 500 uur. De beste filosofie is om onderdelen regelmatig te vervangen, of dit nou nodig is of niet. Maar dit kost uiteraard geld.
Conclusie
Op de vraag hoelang een vliegtuig meegaat is nu een simpel antwoord te geven: zolang als de eigenaar zelf wil. Als men tijdig alle onderdelen vervangt en ook de constructie van het toestel in de gaten houdt kan een vliegtuig voor altijd blijven vliegen. Dit geldt alleen niet bij commerciële luchtvaartmaatschappijen: daar wordt een vliegtuig weggedaan als de kosten van het onderhoud hoger worden dan de waarde van het toestel, het is in dat geval namelijk niet economisch verantwoord om te blijven vliegen.
Germanwings
Als we dit verhaal betrekken bij de crash van Germanwings 4U9525 kunnen we ook kort zijn: Germanwings staat erom bekend hun vloot goed te onderhouden, de leeftijd van een toestel hoeft dus niet een reden te zijn voor de crash. Volgens Airbus is de A320 van Germanwings gecertificeerd tot 48.000 cyclussen of 60.000 vlieguren. Volgens de Flight Safety Foundation had de Airbus van Germanwings 46.700 vlieguren op het moment van het ongeluk. Dit was dus prima in orde, zeker omdat er ook nog sprake is van een veiligheidsmarge in die 48.000 cyclussen.
Meer infomatie 4U-9525
Meer nieuws is te vinden in het dossier Germanwings crash.
Bronnen: AOPA, Air&Space, Airbus, The Daily Beast