fbpx
OnderwerpenVliegvelden

Baanreparatie op JFK kan voor vertragingen gaan zorgen

Een jetBlue A320 op JFK International Airport
Een jetBlue A320 op JFK International Airport

De hoofdlandingsbaan van John F. Kennedy International Airport in New York wordt vanaf eind april gerepareerd. De baan krijgt een nieuwe toplaag, dit gaat ongeveer 5 maanden duren. Er is niet direct sprake van grotere vertraging op de luchthaven zelf omdat JFK meerdere banen heeft, wel is dit het geval bij bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden. Omdat er boven New York sprake is van een complex luchtruim zullen deze vertragingen ook effect hebben op de luchthavens in de omgeving. “Het kan invloed hebben op de capaciteit van de overige luchthavens” aldus Robert Mann, analyst luchtvaartindustrie.

Spaghetti

De landingsbaan van een toestel wordt bepaald aan de hand van de windrichting. De baan die gerepareerd gaat worden heeft de beste ligging als we uitgaan van de overheersende windrichting in dat gebied. De andere banen hebben bij die windrichting een beperkte capaciteit. “Als de windrichting verandert wordt een andere baan gekozen voor het vliegverkeer. Door de complexiteit van 3 vliegvelden vlak bij elkaar heeft dit niet alleen effect op JFK International Airport, maar ook op LaGuardia, Newark en Teterboro” legt Mann uit. Aanvliegroutes van verschillende banen van verschillende vliegvelden overlappen elkaar. Niet elke combinatie van openstaande banen kan zomaar gekozen worden. “De luchtvaart in de omgeving van New York is net als een spaghetti kom, als je een spaghetti sliertje uit een gebied haalt, moet je die in een ander gebied weer neerleggen.”

Door:

Avatar
Bas Witte

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button