fbpx
Onderwerpen

Wikileaks onthult staatssteun voor Delta, United en American

Delta_A330-300_KLM_E190

Uit een nooit gepubliceerd rapport blijkt dat Delta, United American Airlines veel financiële steun van de VS kregen.

Het rapport, dat geschreven werd voor het Amerikaanse Congres, is openbaar gemaakt door Wikileaks en ligt al sinds 1999 in een la. Het document beschrijft hoe tussen 1918 en 1998 een slordige 155 miljard dollar werd uitgegeven aan de ‘US aviation’, daaronder vielen onder meer commerciële luchtvaartmaatschappijen, de FAA en verschillende vliegvelden.

De gulfcarriers wordt vaak verweten dat ze oneerlijke concurrentie bedrijven doordat ze subsidie krijgen van de overheid. ‘Dit rapport laat zien dat luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld al heel lang overheidssteun krijgen, ook maatschappijen in de VS’, zegt Kevin Mitchell, voorzitter van de Business Travel Coalition, een organisatie die transparantie in de luchtvaartwereld nastreeft.

Bij het Partnership for Open and Fair Skies, de organisatie achter het Open Skies verdrag, wordt vooral gelachen om het rapport. ‘Het is lachwekkend dat een nooit gepubliceerd rapport van twee decennia oud over de Amerikaanse luchtvaart nu wordt gezien als een ‘bewijs’ dat maatschappijen uit de VS op dezelfde manier gesteund worden zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar hun airlines steunen’, zegt een woordvoerster.

Het rapport dat Wikileaks openbaar maakte is hier te vinden.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button