fbpx
Onderwerpen

Norwegian wil geen partnerships

Norwegian wil zelfstandig blijven. Dat zegt CEO Bjørn Kjos tegen persbureau Reuters. Volgens Kjos is de lowcostcarrier door ‘de meeste’ Europese airlines benaderd voor een partnership, maar gaat dat niets worden. ‘We willen zelfstandig blijven en houden vast aan ons eigen businessmodel.’

Kjos werd gevraagd of er besprekingen zijn tussen Norwegian en Ryanair. Hij wilde daar niets over zeggen, maar liet wel weten dat zijn maatschappij dus door allerlei airlines gevolgd wordt. Norwegian is na Easyjet en Ryanair de grootste prijsvechter in Europa.

veel kritiek

Dat businessmodel doet de laatste tijd nogal wat stof opwaaien. In maart staakten de piloten een aantal dagen omdat ze een contract wilden met het moederbedrijf en niet met kleine dochtermaatschappijen. Na elf dagen staken kregen ze hun zin. Norwegian heeft ook een constructie waarbij ze personeel uit Azië inhuren, dit kost minder geld dan personeel uit Noorwegen of Europa. Hierdoor kunnen de ticketprijzen laag blijven.

Ook niet onomstreden is een Ierse vergunning die de maatschappij in staat stelt om gebruik te maken van de Open Skies regeling om vluchten naar de VS aan te bieden. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, Ierland is dat wel. Door de vergunning kan Norwegian als Noorse maatschappij toch profiteren. De VS zouden de afspraken willen openbreken omdat Norwegian met goedkoop personeel vliegt.

 

 

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button