fbpx
IncidentenMilitairOnderwerpenVliegtuigen

Onderschepping spionagevliegtuig Verenigde Staten door Russen

Een spionagevliegtuig van de Verenigde Staten is afgelopen week onderschept door twee Russische gevechtsvliegtuigen.

Afgelopen dinsdag vloog het toestel, een Amerikaanse RC-135U Combat Sent, boven de Oostzee. Het vliegtuig werd  onderschept door twee Sukhoi Su-27 gevechtstoestellen van de Russische luchtmacht en in een andere richting gestuurd.

Een Sukhoi Su-27 © DVIDSHUB
Een Sukhoi Su-27 © DVIDSHUB

Een woordvoerder van het Pentagon zei: ‘’In de ochtend van 7 april vloog een Amerikaanse RC-135U via een routine route door het internationale luchtruim toen het onderschept werd door een Russische Su-27 Flanker in een onveilige en onprofessionele manier.’’ Ook zei ze: ‘’De Verenigde Staten kaart dit incident aan bij Rusland op diplomatieke en officiële manieren.’’ Volgens de Verenigde Staten kwam een Su-27 op zes meter van het verkenningstoestel. Het gedrag van de Russische piloot wordt bestempeld als roekeloos door de woordvoerder en bracht de bemanning van de RC-135U in gevaar.

Een woordvoerder van het Russische Ministerie van Defensie, Majoor-Generaal Igor Konashenkov, zei dat het toestel onderschept werd nadat: ‘’Russische radars een ongeïdentificeerd vliegtuig boven de Oostzee richting de grens zagen vliegen.’’ Ook had het toestel zijn transponder uit, volgens Konashenkov.

Een Boeing RC-135U Combat Sent © Toshi Aoki
Een Boeing RC-135U Combat Sent © Toshi Aoki

De Boeing RC-135U Combat Sent is gebaseerd op de Boeing 707. Het toestel kan radargegevens onderscheppen.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Quint Koops

Redacteur. Quint is al vele jaren zeer geïnteresseerd in de luchtvaart. Sinds een aantal jaar doet hij in zijn vrije tijd onder andere aan zweefvliegen. Op het moment studeert Quint Aviation Studies aan de Hogeschool van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button