fbpx
ColumnOpinie

Sven de Bakker: Met je eigen zakje thee de cockpit in

Het is ondertussen een welbekende grap en uitspraak bij onze vrienden, vergeet je je theezakje niet? Want tegenwoordig is dat ook het leven van een piloot. Tenminste van een deel van de piloten. Want er zijn nog steeds gelukkigen die hun shampoo uit New york en hun hondenbrokken uit Miami ophalen, maar er zijn er ook velen die hiervan enkel kunnen dromen.

Welkom in de wereld van de kostenreductie oftewel the low cost carriers. Want wie denkt dat je voor een prikkie kan vliegen zonder dat dat ten koste van iets gaat heeft het mis. De constructie achter deze airlines is vaak een ingewikkelde. En dit geldt ook voor hun personeelsbeleid. Je werkt via rare constructies met uitzendbureaus, als zelfstandige en via hele onduidelijke belastingregels. Ik voel me soms meer een accountant dan een piloot om alles uitgezocht te krijgen. En dan nog, na ontelbare telefoontjes en mailtjes naar verschillende landen kom je soms alsnog voor onaangename verassingen te staan. Zo kwam ik er pas na een half jaar achter dat ik helemaal geen recht meer bleek te hebben op een Nederlandse zorgverzekering en bleek ik dus al die maanden onverzekerd rond te hebben gelopen. Niet echt een geruststellende gedachte.

De oplossing was een expatverzekering die nog eens bovenop de berg verzekeringen komt die je toch al niet van je werkgever kreeg. (oa. loss of license-, arbeidsongeschiktheids- en een levensverzekering) En dat kost maandelijks behoorlijk veel geld.

En helaas zijn die gouden bergen met geld ook meestal niet de waarheid. Want deze low cost carrier heeft het heel slim bedacht, je krijgt alleen betaald voor een ingeroosterd vlieguur. Dat betekent dat je niet betaald wordt voor je voorbereidingstijd, de tijd dat het vliegtuig aan de grond staat (dus ook tussen 2 vluchten), en al het papierwerk achteraf. Ziekte? Onbetaald. Vakantie? verplicht, onbetaald en de maatschappij beslist ook nog wanneer je het krijgt. Verder is bijna alles wat je kunt bedenken voor de kosten van de piloot. Uniform? Parkeren? Securitypasje + onderzoek? Medical? Alles is zelf betalen!

En dat komt nog wel het beste naar voren in dat theezakje. Dat wij Nederlanders onze boterhammetjes mee naar het werk nemen vinden we heel gewoon, dus dat de piloot zijn eigen gekookte maaltijd meeneemt in zijn tupperwarebakje is wellicht nog niet zo gek. Maar noem mij een Nederlandse werkgever die zijn personeel geen kopje koffie of thee aanbiedt, ik moet hem nog tegenkomen!

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button