Opmerkelijk

Vluchten American vertraagd door weigerende iPads

Diverse vluchten van American Airlines kampten gisteren met vertragingen. Dat is op zich geen nieuws, maar de reden was dit keer wel erg opmerkelijk. De software op de iPads van de piloten weigerde namelijk.

American gebruikt de iPads voor vluchtplannen en navigatie. Ze worden continu bijgewerkt om de informatie zo actueel mogelijk te houden. Gisteravond ging dat dus mis. Volgens een woordvoerster van de maatschappij werden ‘enkele tientallen vluchten’ getroffen door de storing. In sommige gevallen moesten toestellen weer terug naar de gate om via een wifi-verbinding het probleem te fixen en de juiste informatie op te halen.

Aan wiens kant de fout ligt, bij American of bij Apple, wordt nog uitgezocht. American switchte in 2013 naar een volledig papierloze cockpit. Sindsdien vervangen 8000 iPads een slordige 24 miljoen pagina’s papier per jaar. Dat moet de maatschappij op jaarbasis ongeveer 1,5 miljoen liter aan kerosine schelen.

 

Tags

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button