fbpx
ColumnOpinie

Sven de Bakker: Slechte aflevering van Ik vertrek

Nederlanders die vertrekken naar het buitenland, omdat het gras daar groener is; het is al jaren de succesformule van het tv programma Ik vertrek. Soms vraag je je bij het kijken af waar de mensen aan zijn begonnen; ze spreken bijvoorbeeld de taal niet en beginnen vervolgens een emigratiebureau, succes verzekerd!

Je verwacht dat piloten echte wereldburgers zijn en zich op elke plek in de wereld thuis voelen. Toch weet ik zeker dat er velen zijn die zich soms net zo verloren voelen als sommige stellen bij Ik Vertrek.

Als je bij de gelukkigen hoort die een contract hebben getekend gaat het proces meestal als volgt: Er volgt een training van een week in Engeland. Daarna volgt er een typerating van twee maanden, bijvoorbeeld in Engeland, Amsterdam of Stockholm. Vervolgens vier meekijkvluchten op een base. Dit is meestal een base die je hebt aangegeven, maar kan in heel Europa zijn. Vervolgens volgt de linetraining, op weer een andere plek in Europa. Als het rooster uitkomt zie je pas waar je volgende week met de training moet beginnen en gemiddeld duurt dit twee á drie maanden.

Op al deze plekken moet je alles zelf regelen en uitzoeken, hotel, eten, hoe kom je op het vliegveld enzovoorts. Daarna het extra spannende moment, de vaststelling van je eigenlijke base, de plek waar je de komende jaren gaat wonen. Ook dit zie je gewoon op een dag op je rooster verschijnen en meestal begin je daar meteen een week later al. Bevalt het je niet dan kun je wel een andere base aanvragen, maar meestal krijgt je die niet (snel).

Dan woon je dus ergens in Europa. Zonder enige voorbereidingstijd moet je daar leven. En dat doet me weer denken aan de onvoorbereide stellen uit Ik Vertrek. Je spreekt de taal niet, je hebt geen idee hoe dingen werken, hoeveel dingen kosten en waar je alles moeten vinden. Je probeert je staande te houden in de wirwar van regels. Aangezien je wel in dit land woont, maar in een ander land werkt (waar het vliegtuig is geregistreerd) is dit vaak niet gemakkelijk. De landen sturen je aan de telefoon vaak naar elkaar door en ondertussen kom jij geen stap verder. Maar ach, je wordt er heel flexibel door en uiteindelijk waarschijnlijk ook wel die echte wereldburger!

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button