fbpx
IncidentenMilitairOnderwerpen

KDC10 brengt goederen en haalt hulpverleners op uit Nepal

©Defensie
©Defensie

Een KDC-10 transportvliegtuig van het ministerie van Defensie vertrok gisteravind naar Nepal om het Nederlandse Urban Search and Rescue (USAR) team op te halen.

12,5 ton hulpgoederen

Het vliegtuig vervoert ook 12,5 ton aan hulpgoederen naar Nepal voor Artsen zonder Grenzen, het Nederlandse Rode Kruis en Cordaid. Op de terugweg zijn enkele tientallen plaatsen beschikbaar voor onder meer Nederlanders die gerepatrieerd willen worden.

Zoekactie gestaakt

Het USAR-team zocht in het Aziatische land naar slachtoffers van de aardbeving die op 25 april grote schade aanrichtte. Ook hielpen de Nederlanders bij het verzorgen van gewonden en zijn voedselpakketten, water en dekens uitgedeeld aan ontheemden. Dankzij de inzet van de Nederlanders is een basis draaiende gehouden met meer dan 400 reddingswerkers uit vele landen. En zij boden onderdak aan de VN-coördinatiecel, inclusief slaap- en eetgelegenheid voor het betrokken personeel.

Nu de Nepalese autoriteiten hebben besloten om de zoekactie naar overlevenden te staken, worden de Nederlandse hulpverleners teruggevlogen naar huis. Het Nederlandse team komt, na een verblijf van enige dagen op Cyprus voor een debriefing, aanstaande woensdag aan op vliegbasis Eindhoven. Het Belgische reddingsteam B-FAST vliegt ook mee met het Nederlandse transportvliegtuig en maandag al aankomen op vliegbasis Eindhoven.

KDC-10 mag landen

Kathmandu Airport heeft een verbod voor hulpvluchten zwaarder dan 196 ton ingesteld. De KDC-10 heeft een maximaal landingsgewicht van 183 ton en mag dus wel landen.

©Jon Khoo
©Jon Khoo

Dossier Kathmandu Airport

Meer nieuws over Tribhuvan International Airport na de aardbeving in ons dossier.[su_spacer size=”50″]

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator m√©t 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button