fbpx
ColumnOpinie

Sven de Bakker: Is er toevallig een arts aan boord?

Statistisch gezien is er een heel grote kans dat er altijd een dokter meevliegt in het vliegtuig. En er zijn van die keren dat dat erg goed uitkomt.

Zo vlogen we laatst naar Pisa. Net toen we aan het genieten waren van de prachtig besneeuwde Alpen kregen we een telefoontje van de cabin crew. Er was een medical emergency in de cabine. De dag wordt dan meteen anders dan gepland.

Het belangrijkste op dat moment is een goede inschatting maken van de medische situatie. De passagier bleek tegen de vlakte te zijn gegaan en daarbij te zijn gestopt met ademen, dus het was vrij serieus. Gelukkig bleek er een dokter aan boord te zijn. Bij zo’n serieuze situatie is de beslissing snel genomen: we moeten zo snel mogelijk naar de grond. De vraag is dan echter wel, waar? Ga je naar een vliegveld dat je niet kent middenin de Alpen en waar geen assistentie vanuit de maatschappij is, of ga je naar een bekend vliegveld dat een paar minuten langer vliegen is? Een lastige keuze waar van alles in meespeelt. We kozen voor het vliegveld iets verder weg met hopelijk tijdwinst doordat we er bekend waren.

Op dat moment is het behoorlijk hectisch: continu contact met de cabine om op de hoogte te blijven van de situtatie daar; en tegelijkertijd contact met de luchtverkeersleiding over de situatie aan boord, zodat ze voorbereidingen kunnen treffen en onze gewijzigde route kunnen doorgeven. Tussendoor hoorden we dat de passagier weer was gestopt te ademen, een rare en spannende situatie dus.

Gelukkig konden we snel landen; we kregen voorrang van de luchtverkeersleiding en we waren daardoor snel aan de grond, waar de ambulance al klaar stond. En uiteindelijk kwamen we met slechts 20 minuten vertraging door de tussenlanding op de eindbestemming aan, voor de maatschappij natuurlijk ook weer fijn.

We keken wel een beetje raar op toen de desbetreffende passagier tijdens de tussenlanding vrolijk lopend naar buiten ging en eigenlijk gewoon mee wilde naar Pisa. Hij bleek er zelf helemaal niet zo van onder de indruk, maar wij waren toch gerustgesteld dat hij veilig naar het ziekenhuis ging.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button