fbpx
OnderwerpenRuimtevaartVliegtuigen

ESA satelliet pikt 25 miljoen vliegtuigposities op

(c) ESA/DLR/SES
(c) ESA/DLR/SES

Een satelliet van ruimtevaartorganisatie ESA heeft de afgelopen twee jaar vanuit de ruimte meer dan 25 miljoen vliegtuigposities in kaart gebracht.

De satelliet, die de naam Proba-V draagt, werd gelanceerd om de begroeiing van de aarde in kaart te brengen. Daarnaast werd ook een ontvanger ingebouwd die ADS-B signalen oppikt.

Volgens Toni Delovski, die namens het Duitse luchtvaartlaboratorium DLR het project in de gaten houdt, is het effect van de Proba-V nu nog beperkt. ‘We bestrijken nu een klein gebied, zo’n 1500 bij 750 kilometer, maar met een netwerk van satellieten willen we wereldwijde dekking bieden.’

De focus van het experiment ligt op de gebieden zonder veel radardekking, grote delen van de oceanen en delen van Rusland bijvoorbeeld. Maar tegelijkertijd werden ook in drukkere gebieden, Zuidoost-Aziƫ, Europa en de VS, goede resultaten behaald door de satelliet.

ADS-B (voluit Automatic Dependent Surveillance Broadcast) is een radarsignaal dat wordt uitgezonden door civiele vliegtuigen. Hiermee kan de positie van het toestel vrij nauwkeurig bepaald worden. Websites als Flightradar24 en flightaware maken gebruik van dit signaal.

Het cruciale verschil is alleen dat zij afhankelijk zijn van grondstations die gebruikers beheren. De satelliet van ESA pikt ook signalen op van boven de grote oceanen, iets wat met een grondstation niet lukt.

Op plaatsen met ADS-B dekking kunnen luchtverkeersleiders een toestel nauwkeurig gidsen, dit varieert van 5,5 tot 9 kilometer. In gebieden zonder dekking gaat deze waarde omhoog naar maximaal 93 kilometer.

Volgens ESA biedt ‘spacebased ADS-B’ de mogelijkheid om de afstand tussen vliegtuigen te verkleinen en toch de veiligheid te waarborgen. Op deze manier kan ook de capaciteit in de lucht vergroot worden.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button