fbpx
IncidentenNieuwsOnderwerpen

4 doden in Airbus A400M crash – Update 3

©Brandweer Sevilla
©Brandweer Sevilla

Een Airbus A400M is zaterdag 9 mei gecrasht in zuid Spanje.

Het toestel steeg om 12:45 op voor een testvlucht. Kort na opstijgen meldden de piloten aan de luchtverkeersleiding dat er een probleem was. Ze keerden terug om te landen.

Vervolgens kwam het toestel in aanraking met een hoogspanningsmast en crashte in een akker anderhalve kilometer ten noorden van Sevilla Airport. Daar vloog het in brand. Om 13:23 werd een Grip 1 situatie afgekondigd en rond 13:45 was de brand onder controle.

Op foto’s is een spoor van honderden meters van verbrande aarde en losliggende vliegtuigonderdelen te zien. Het was de eerste vlucht van het toestel.

©Upinthesky.nl | Bronnen: Google Maps, El Pais
©Upinthesky.nl | Bronnen: Google Maps, El Pais

Inzittenden

Aan boord waren 6 mensen, zo maakte Spanje bekend. Vier zijn overleden en 2 zijn zwaargewond. Allen aan boord hebben de Spaanse nationaliteit. Onder de doden zijn 3 mensen van de luchtmacht en een Airbus medewerker. Onder de zwaargewonden zijn een Airbus medewerker en een militair. Met een snelheid van 167 kt (310 km/u) zou het toestel neergekomen zijn. Het vliegtuig is tot een hoogte van 1.725 ft geklommen en heeft daarna een duik gemaakt.

Zwarte dozen

Spanje maakte zondag bekend beide zwarte dozen te hebben veiliggesteld. Ook heeft de overheid een team gestuurd om de crash te onderzoeken. Het team is inmiddels in het bezit van de zwarte dozen.

Toestel

Volgens Airbus is het gecrashte toestel de MSN23, dat geleverd zou worden aan Turkije. De vliegtuigbouwer heeft technisch experts (Go-Team) naar de crashsite gestuurd. De A400M wordt in Sevilla geassembleerd, Airbus heeft een grote faciliteit op het vliegveld staan.

Vliegveld

Sevilla Airport is tot 14:50 gesloten geweest door de crash, onder andere omdat de meeste hulpdiensten waren uitgerukt naar de crashsite. De gewonden hadden verschillende zware verwondingen waaronder tweede- en derdegraads brandwonden. Ze zijn naar traumacentra gebracht. Vluchten worden omgeleid naar Malaga en Jerez. President Rajoy breekt zijn bezoek aan Tenerife af en is onderweg naar de plek in een militair vliegtuig. Een deel van Sevilla kwam zonder stroom te zitten door het ongeluk.

Voorzorg

De Britse luchtmacht zegt tijdelijk de A400M’s aan de grond te houden totdat duidelijk is wat er is gebeurd. Ook de Duitse Luftwaffe, Turkije en de Maleisische luchtmacht zeggen tijdelijk te stoppen met vliegen met het toestel. Frankrijk vliegt nog wel, maar alleen als het niet anders kan.

Tests gaan door

Zondag zei Airbus door te gaan met de testvluchten van het toestel. De volgende vlucht zal donderdag volgens schema plaatsvinden en vertrekt vanuit Toulouse. Airbus zegt: “The A400M flight test programme is continuing as planned unless we are presented with evidence that would cause us to stop”.

A400M

Het is de eerste crash voor een A400M. De A400M is verkocht aan Frankrijk, Turkije, Duitsland, België, Engeland, Luxemburg, Spanje en Maleisië. In totaal zijn er nu 174 verkocht. Het is een multifunctioneel transportvliegtuig dat qua grootte tussen de C-130 en C-17 inzit.
De crash is de zoveelste tegenslag voor het project. Door meerdere problemen, onder andere met de motoren, was de eerste vlucht veel later dan gepland. De laatste maanden zijn er veel klachten van klanten over de leveringen. De productie komt maar niet voldoende op stoom door nieuwe problemen. Airbus gaf eerder aan geld hiervoor vrij te maken en het probleem aan te pakken. Ook trad de topman van Airbus Defense & Space Spain af vanwege de problemen.

De vlucht is terug te kijken op Flightradar24.

Beelden Crashsite

Video

Meer foto’s

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button