OnderwerpVliegvelden

Dubai DWC begint met uitbreiding

Dubai_DWC_1

Dubai Airports maakt bekend later dit jaar te beginnen met de uitbreiding van Dubai World Centre’s Al Maktoum International Airport. In 2017 moet de eerste fase klaar zijn en het vliegveld gereed voor 26 miljoen passagiers.

Twee vliegvelden

Dubai heeft twee vliegvelden. Het bekende Dubai International (DXB) waar de meeste maatschappijen op vliegen en het nu nog kleine Al Maktoum (DWC), onderdeel van het Dubai World Centre complex. DWC heeft nu een capaciteit van 6 miljoen passagiers, maar dit moet gaan groeien. Uiteindelijk is het vliegveld bedoeld om de capaciteit van Emirates op te vangen en moeten er uiteindelijk 200 tot 240 miljoen passagiers per jaar doorheen gaan. Het eerste doel is naar 120 miljoen passagiers. In 2025 zou dit moeten kunnen voor een bedrag van $ 32 miljard. Er komen 2 terminals die deze passagiers kunnen verwerken. Er moeten tot honderd Airbus A380’s tegelijk kunnen staan.

Fase 1

Eerst komt fase 1: naar 26 miljoen passagiers. Dit is snel nodig omdat DXB zo goed als vol zit. De eerste schop gaat later dit jaar de grond in en maart 2017 is het dan klaar. Er komen 24 gates, 7 bagagebanden en 104 checkin-desks.

Concours D – Dubai International

Ondertussen staat het grote Dubai International ook niet stil. Het $ 7,8 miljard kostende Concours D project is bijna klaar. Over enkele weken kan het in gebruik worden genomen. In concourse D kunnen jaarlijks 18 miljoen passagiers ontvangen worden. Na dit project is de ruimte om verder uit te breiden op.

Groei

Dubai_DWC_2

De groei in reizigers van, via en naar beide vliegvelden is naar boven bijgesteld. Er werd eerst voorspeld dat er 100 miljoen in 2020 zouden zijn. Inmiddels gaat Dubai Airports uit van 126 miljoen. DWC moet de groei op gaan vangen. Zodra het vliegveld groot genoeg is, zal Emirates in zijn geheel de overstap maken. Dan is er op DXB weer ruimte voor andere maatschappijen. Om het enorme vliegveld bereikbaar te houden komt er een soort metrosysteem onder.

Meer groei

Dubai International groeide in maart met 7,2% naar 6,7 miljoen passagiers. Hiermee zit het vliegveld op koers om in 2015 79 miljoen passagiers te zien.

KLM vliegt op Dubai International, Arke is deze winter gewisseld naar Al Maktoum.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button