HelikopterIncidentenOnderwerp

Amerikaanse legerhelikopter verdwenen in Nepal – Grote zoekactie

Een Amerikaanse helikopter van de marine is dinsdag vermist geraakt in Charikot, Nepal.

De helikopter, een UH-1Y Huey, was bezig met het bieden van hulp na de aardbeving in Nepal. De helikopter had net goederen op een plek afgeleverd en was met rijst en tenten op weg naar een andere plek toen het verdween. Aan boord van de helikopter bevonden zich zes mariniers en twee Napelese militairen.

Een woordvoerder van de US Pacific Command, Majoor Dave Eastburn, zei dat de UH-1Y Huey helikopter rond 9 uur ’s ochtends EDT als vermist werd verklaard.

US Army Colonel Steve Warren meldde dat een Indiase helikoper in de buurt van de Amerikaanse helikopter radioberichten ontving waarbij de crew over een brandstofprobleem aan het praten was. Volgens Warren geloven mensen echter niet dat de helikopter is gecrasht, er zijn namelijk geen rook of andere sporen van een ongeluk gezien. Warren zei dat de Huey misschien op een laaggelegen plek tussen de bergen is geland, waardoor er geen radiosignalen verstuurd kunnen worden.

Een dag later zijn honderden Nepalese troepen aan het zoeken naar de heli. Er zou informatie zijn dat de UH-1Y in een rivier geland is, maar andere helikopters kunnen het toestel nog niet vinden.

Verder zei Warren dat een Nepalese luchtbrigade de helikopter had gezien, waarop mariniers in een V-22 Osprey 90 minuten zijn gaan zoeken bij die locatie, er werd echter niets van de Huey gevonden. Doordat het nacht is geworden, is de zoektocht vanuit de lucht stilgelegd. Nepalese soldaten zijn nu te voet aan het zoeken.

De helikopter is onderdeel van de Marine Light Attack Helicopter Squadron 469. De Verenigde Staten heeft 300 militairen naar Nepal gestuurd om hulp te bieden na de aardbeving.

©Jon Khoo
©Jon Khoo

Dossier Kathmandu Airport

Meer nieuws over Tribhuvan International Airport na de aardbeving in ons dossier.

 

 

Tags

Quint Koops

Redacteur. Quint is al vele jaren zeer geïnteresseerd in de luchtvaart. Sinds een aantal jaar doet hij in zijn vrije tijd onder andere aan zweefvliegen. Op het moment studeert Quint Aviation Studies aan de Hogeschool van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Back to top button