fbpx
Onderwerpen

Cathay praat met stakend cabinepersoneel

Cathay_777-300ERCathay Pacific is bereid om te praten met cabinepersoneel dat gisteren in staking ging op de luchthaven van Hong Kong. Honderden werknemers namen gisteren deel aan een sit-in, omdat ze ontevreden zijn over een aantal nieuwe regels.

Een groot struikelblok zijn nieuwe contracten bij de maatschappij. Cabinepersoneel dat voor 2 april een nieuwe overeenkomst tekende, kreeg een grotere salarisverhoging dan personeel dat pas na 2 april tekende.

Bij de eerste groep ging het uurloon van 144 Hong Kong dollar (€16,00) naar 176 dollar (€20,00). De tweede groep kreeg slechts opslag tot 159 dollar, dat komt neer op ongeveer 18 euro. De vakbond wil dat het uurloon voor beide groepen wordt gelijkgetrokken naar 176 dollar.

Ook wil de vakbond dat een bezuiniging op de lunch in Melbourne teruggedraaid wordt. Daar mocht cabinepersoneel altijd 60 Australische dollar uitgeven, dat is verlaagd naar 35 dollar, tot onvrede van de bond.

Tenslotte moet ook het operations manual worden aangepast vinden de stakers. Daarin stond eerst dat Cathay verantwoordelijk is voor alle juridische kosten als er tijdens een vlucht iets gebeurt met het cabinepersoneel. Die bepaling moet terug in het handboek.

Vakbondsvoorzitter Dora Lai Yuk-sim is tevreden met de handreiking van CEO Ivan Chu om in ieder geval te praten, maar ze waarschuwde hem wel: als de gesprekken niet voor donderdagochtend beginnen, volgen er alsnog acties. De minister van arbeid roept de partijen op om vooral met elkaar in gesprek te blijven.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button