fbpx
IncidentenOnderwerpen

Korean noot-incident official voorwaardelijk vrij

Korean_Air_Flight_Attendant_1

Het Gerechtshof in Seoul heeft de beslissing van de rechtbank om de dochter van Korean Air Lines Co.’s chairman op te sluiten verworpen, zo meldt The Wall Street Journal. Zij was aangeklaagd nadat ze in december een vlucht verstoorde met een woedeaanval over slechte cabineservice. Eerder was ze al uit haar functie van vice-president gezet.

In februari hoorde Cho Hyan-ah een jaar cel tegen haar eisen. Afgelopen vrijdag heeft het Gerechtshof de straf verlaagd tot tien maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Dit houdt in dat ze niet de gevangenis in hoeft zolang ze de komende twee jaar geen strafbare feiten pleegt.

“She has shown remorse for the wrongdoing she committed. She must have learned a lesson from it. We judge she should have a chance to start her life anew,” aldus Seoul High Court Judge Kim Sang-whan bij het toelichten van de nieuwe uitspraak.

De straf valt zoveel lager uit omdat één van de aanklachten verviel, namelijk het illegaal afdwingen van een afwijkende route van het vliegtuig. Volgens de advocaten van Ms. Cho heeft zij het vliegtuig tijdens het taxiën terug laten keren richting gate, nog ver voordat de startbaan in zicht was. Hierdoor zou er dus geen sprake van een routewijziging zijn. Het Gerechtshof accepteerde dit argument.

Volgens rechter Mr. Kim woog daarnaast ook mee dat Ms. Cho moeder is van een tweejarige tweeling en nog nooit eerder strafbare feiten heeft gepleegd.

Sinds 30 december heeft Ms. Cho in voorarrest gezeten. Ze heeft meermaals in de media aangegeven dat ze spijt heeft van het incident en dat ze hoopt dat ze niemand schade heeft berokkend. De publieke opinie bleef en blijft echter gekant tegen de families die de grootste Zuid-Koreaanse bedrijven runnen waarbij hen nauwelijks een strobreed in de weg wordt gelegd. Ms. Cho’s onmiddellijke vrijlating lijkt dan ook op een voortzetting van het beleid waarin gezaghebbende ondernemers voor vergrijpen relatief zeer lichte reprimandes krijgen.

Een Korean Air woordvoerder weigerde commentaar op de uitspraak in de zaak tegen Ms. Cho.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button