fbpx
Onderwerpen

Duitsland wil 300 miljoen zien van Airbus

©Airbus
©Airbus

Duitsland eist 300 miljoen euro van vliegtuigbouwer Airbus. De reden daarvoor is de late levering van de A400M.

De huidige Duitse transportvliegtuigen moeten nu drie jaar langer blijven vliegen. Het onderhoud van de C160’s kost tot 2021 volgens het Ministerie van Defensie ongeveer 300 miljoen euro. Dat geld moet Airbus maar ophoesten, vindt men in Berlijn.

De Luftwaffe plaatste met 53 nieuwe toestellen de grootste order bij Airbus, maar ontving tot nu toe slechts één exemplaar.

Geen succes

De ontwikkeling van de viermotorige turboprop is nog niet bepaald een succesnummer gebleken. Airbus heeft inmiddels 20 miljard euro geïnvesteerd in het toestel, het begrote budget was 13 miljard. Van de 174 bestelde toestellen zijn er nu pas twaalf geleverd. Duitsland wil dit jaar in totaal vijftien nieuwe toestellen zien.

Of die levering de komende tijd door zal gaan is nog maar de vraag. Na de crash in Sevilla van twee weken geleden, hebben de Spaanse autoriteiten namelijk een vliegverbod opgelegd voor het toestel. Bij de Duitse claim is met dit vliegverbod geen rekening gehouden, de kans bestaat dat Duitsland daarom nog een extra claim neerlegt.

Volgens de Financial Times zou Frankrijk ondertussen kijken naar de aankoop van vier Hercules toestellen bij Lockheed Martin, omdat dit toestel in de lucht helikopters kan bijtanken. Airbus kon niet beloven dat dit bij de A400M ook mogelijk is.  Frankrijk is na Duitsland de grootste klant, met vijftig orders.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button