fbpx
Onderwerpen

Aruba start pilot pre-clearance passagiers

Security_Screening_airport_ControleInchecken op Aruba moet makkelijker worden door middel van gezichtsherkenning. Vandaag start een tweejarige pilot. Met de gezichtsherkenning hoeven passagiers hun paspoort alleen te laten zien bij de terminal. Het uiteindelijke doel is een pre-clearance situatie tussen Aruba en Nederland.

Bij pre-clearance wordt een passagier al op de vertrekluchthaven gescreend. Dit principe wordt ook toegepast bij Schengenvluchten. Op Aruba is het straks niet meer nodig dat passagiers overal hun paspoort laten zien; voor het inchecken vindt de clearance al plaats, door middel van gezichtsherkenning.

Passagiers kunnen vervolgens inchecken, hun bagage afgeven en naar de gate zonder dat het nodig is om hun paspoort overal te laten zien.

Dit betekent dat een passagier die op Aruba incheckt, op Schiphol zonder verdere controle door kan lopen naar zijn bestemming. Schiphol gooit vanaf volgende week het securityproces sowieso om; met centrale securityfilters moet alles sneller verlopen.

Schiphol CEO Jos Nijhuis spreekt van een uniek project op het eiland. “Ik heb hier veel vertrouwen in. Als de resultaten goed zijn, wordt het project verder ontwikkeld.” De Schiphol Group heeft een samenwerkingsverband met de luchthaven van Aruba.

Op Aruba zijn al goede ervaringen met het pre-clearancesysteem voor vluchten naar de VS. De Amerikanen passen het systeem op ruim vijftien luchthavens toe, met name in Canada en het Caribisch gebied. Een vlucht wordt dan gezien als een ‘binnenlandse’ vlucht. Ook op Schiphol willen ze de grenscontrole zelf gaan uitvoeren. Daar is nog geen besluit over genomen.

 

 

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button