fbpx
NieuwsOnderwerpenVliegtuigen

Studenten TU Delft winnen Airbus competitie met energieopwekkende vleugels

©TU Delft / Airbus
©TU Delft / Airbus

Kunnen vliegtuigen energie opwekken met flexibele vleugels? Team MultiFun, van TU Delft, is ervan overtuigd dat dit kan. Tijdens drie zenuwslopende finaledagen hebben de studenten ook de internationale jury met hoogvliegers overtuigd van dit idee voor verduurzaming van het vliegtuig.

Op woensdag 27 mei riep de jury Team MultiFun uit als de winnaar van de 4e editie van Airbus Fly Your Ideas, een mondiale studentencompetitie om ‘de nieuwe generatie innovators te inspireren’.
In de vierde editie van de prestigieuze wereldwijde studentencompetitie, Airbus Fly Your Ideas georganiseerd in samenwerking met UNESCO, heeft Team MultiFun de Fly Your Ideas jury overtuigd van hun plannen. Na drie dagen van pitchen sleept Team MultiFun de eerst prijs binnen bij Airbus Duitsland op het hoofdkantoor in Hamburg. De jury bestond uit de topmannen van Airbus Engineering and Innovation, Directeuren van AIAA en UNESCO.

Energie opwekken met flexibele vleugels

Airbus daagde studententeams over de hele wereld uit om een innovatieve oplossing te ontwikkelen voor de belangrijkste uitdagingen in de vliegtuigindustrie: energie, efficiëntie, betaalbare groei, exponentiële groei van vliegverkeer en passagierservaring. Team MultiFun greep deze uitdaging met beide handen aan en kwam met het idee voor flexibele vliegtuigvleugels die energie op kunnen wekken.

De studenten ontwikkelden hun idee voor vliegtuigveugels, bedekt met een lichtgewicht materiaal, een composietlaag, die energie kunnen opwekken door de natuurlijke vibraties of de flexibiliteit van de vleugels. Daarnaast stelde het team voor om de ‘huid’ van het vliegtuig te gebruiken als een batterij die de huidige energiebron kan vervangen voor alle handelingen op de grond. Het vliegtuig wekt energie op die direct kan worden gebruikt om kilometers op de grond af te leggen en andere operaties uit te voeren. Een stap in de richting van verdere verduurzaming van de luchtvaartindustrie.

Over het team

Teamleider Sathiskumar Anusuya Ponnusami is een promovendus van de TU Delft. Zijn teamgenoten zijn: Shashank Agrawal en Ajith Moses van het Indian Institute of Science (India) Mohit Gupta van Georgia Tech (Verenigde Staten) en Dhamotharan Veerasamy van City University London (VK).

Sathiskumar is trots op zijn team: “The process of coordinating such an energetic team with members across four different time zones has been an amazing experience. The detailed development of our idea during the last five months, along with the Mentors and Experts from Airbus, has transformed us into proficient researchers with a focus on sustainable solutions for aviation industry. A great team work with immense support from the team’s inspirational Academic Mentor. Sincere thanks to my Professors at TU Delft for their support in my participation.”

De Airbus mentor van het team, Deniz Oezol, zegt: “inspiring passion and drive for this project were simply astonishing!”

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button