fbpx
IncidentenOnderwerpenVliegtuigen

Problemen bij A320neo en A400M – “Software oorzaak crash A400M”

©Airbus
©Airbus

 

A400M

Airbus zegt dat het nog te vroeg is om te zeggen wat de crash van de A400M op 9 mei veroorzaakt heeft. Data uit de Flight Data Recorder (FDR) wijst wel naar een assemblageprobleem, aldus Airbus’ Strategie Chef Marwan Nahoud in het Duitse Handelsblatt. Volgens hem zijn er geen structurele defecten aan het vliegtuig, maar “we hebben wel een serieus kwaliteitsprobleem in de final assembly.”

Woensdag heeft Airbus voor het eerst de data van de FDR ingezien. Nahoud zegt dat de data overeenkomt met Airbus’ eigen analyse. De software die de motoren aanstuurt zou tijdens eindassemblage verkeerd ingeladen zijn. Hierdoor ging het mis met de motoren en crashte het toestel. Airbus zegt niet te kunnen reageren op de uitspraken van Nahoud. De topman van Airbus zei dinsdag in Amsterdam dat de Spaanse autoriteiten de data uit de FDR achterhielden. “Airbus wil de data zien om snel door te kunnen met het probleem aanpakken.”

Een softwareprobleem zou positief zijn voor Airbus, aangezien een hardwareprobleem moeilijker te repareren is. De motoren hebben al voor veel uitstel van het A400M project gezorgd, nog meer uitstel zou een slechte zaak voor Airbus zijn.

A320neo_10

A320neo

Ook motorproblemen bij de A320neo die nu in de testfase zit voordat het toestel op de markt komt. De Pratt & Whitney PW1100G motoren vertonen een klein gebrek. Binnen enkele dagen zou het opgelost moeten zijn. Het gaat om clips die een veiligheidsklepje bij de hogedruk compressor vasthouden. Een batch van deze clips is niet goed geproduceerd, waardoor ze de hoge temperaturen niet aankunnen. Het probleem is reeds geanalyseerd en de motorenbouwer onderneemt nu actie.

Airbus geeft aan dat de datum van eerste levering niet in gevaar komt. De motor presteert verder geheel zoals verwacht. Het is een nieuw type met versnellingen om de brandstofkosten en het geluid omlaag te krijgen.

Er zijn inmiddels 139 vluchten van in totaal 420 uur met de nieuwe motoren uitgevoerd. Door het probleem heeft het testen enkele weken stil gelegen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button