fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpen

Staatsgaranties KLM en Schiphol steeds minder waard

Air_France-KLMSinds de fusie met Air France in 2003 zijn de staatsgaranties voor KLM en Schiphol niet veel waard gebleken. Daarbij heeft toenmalig minister Camiel Eurlings in 2010 ook nog eens de meest concrete garantie verspeeld. Dit houdt in dat KLM-vluchten vanaf Schiphol geschrapt of overgeheveld kunnen worden naar Charles de Gaulle in Parijs, zo meldt de Volkskrant vandaag op basis van de staatsgaranties uit 2003, een ‘Memorandum of Understanding’ uit 2010 en aanvullende documenten die de krant in handen heeft gekregen.

Bij de fusie in 2003 heeft de overheid garanties bedongen die de werkgelegenheid rond Schiphol veilig moesten stellen. Ook moest Nederland vanuit de lucht bereikbaar blijven en mocht de groei van de ene luchthaven niet ten koste gaan van de andere. In de huidige markt met steeds heftiger concurrentie is het de vraag in hoeverre er nog sprake is van een evenwichtige ontwikkeling: steeds meer zaken zullen met het oog op efficiëntie vanuit één plek geregeld gaan worden en het ligt voor de hand dat Parijs hierbij de voorkeur heeft gezien de grotere thuismarkt.

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld zal opheldering moeten geven. De Kamer twijfelt bijvoorbeeld of de staat nog zal kunnen ingrijpen bij toekomstige schendingen van de garanties. Mansveld meent dat de garanties nog voldoende kracht hebben, maar toch zal de Kamer haar aanstaande donderdag verzoeken zaken zo snel mogelijk opnieuw vast te leggen.

Afgelopen weekend pleitte president-directeur van KLM Pieter Elbers in de Telegraaf nog voor het opstellen van een ‘deltaplan,’ dat zou moeten zorgen voor een integraal beleid in overeenstemming met overheid, Schiphol en KLM. Toch zou de samenwerking met Air France juist geleid hebben tot groei van de omzet en het aantal bestemmingen, en tot verbetering van de efficiëntie. Air France-KLM heeft volgens de Volkskrant inhoudelijk niet willen reageren op de staatsgaranties, maar onderstreept wel dat de fusie veel voordelen heeft opgeleverd.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button