fbpx
Onderwerpen

Britten ontwikkelen ‘zelfreparerende’ vleugel

(c) Tangopaso
(c) Tangopaso

Een groep Britse onderzoekers heeft een vleugel ontwikkeld die kleine beschadigingen zelf repareert.

In de vleugel wordt gebruik gemaakt van een aangepaste koolstofvezel. Als deze vezel beschadigd raakt, bijvoorbeeld doordat er een scheurtje in de vleugel ontstaat, komt een vloeibaar middel los dat het scheurtje in sijpelt. De vloeistof hardt uit door een chemische reactie. Uit laboratoriumtesten is gebleken dat de vleugel na de ‘reparatie’ even sterk is als daarvoor.

Hoe snel het materiaal zichzelf repareert is afhankelijk van de buitentemperatuur. Hoe hoger die is, hoe sneller het gaat. Het maakt voor het herstelproces dus nogal een verschil of een beschadiging ontstaat op Groenland of in Australië.

Het onderzoek werd opgezet na vragen van luchtvaartonderzoekers van de Universiteit van Bristol. Zij wilden weten of er een makkelijke manier is voor het detecteren van haast onzichtbare haarscheurtjes in de vleugels en romp van een vliegtuig.

Zichtbaarheid

Professor Duncan Wass, verantwoordelijk voor het onderzoek, zegt tegen de Britse krant The Independent on Sunday dat het menselijk lichaam een inspiratiebron was voor het praktische deel van het onderzoek. Een wondje geneest vaak ook vanzelf. “Diezelfde functie hebben we in een synthetisch materiaal gestopt.”

Volgens Wass zou het handig zijn om een kleurstof aan het materiaal toe te voegen, zodat snel zichtbaar wordt waar een vleugel beschadigd is. “Dat wordt dan waarschijnlijk iets met uv-licht. We willen geen rode vlek op de vleugel ten teken dat die beschadigd is,” zegt Wass.

Het onderzoek wordt deze week gepresenteerd op een conferentie in Londen. Of er animo voor de technologie is, zal daarna pas blijken.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button