Qatar Airways zou weleens uit de Oneworld-alliantie kunnen stappen. Dat dreigement uitte Qatar CEO Akbar al Baker tegenover de BBC bij het IATA congres in Miami.
Al Baker is al langer kwaad over de beschuldigingen rondom vermeende staatssteun van zijn maatschappij. Nu richt hij zijn woede op American-topman Doug Parker. “Als een grote airline, die ons uitnodigde bij Oneworld, ons nu beperkt in ons werk, dan hoef ik geen lid van die alliantie meer te zijn”, zei Al Baker.
Parker ontkende op zijn beurt dat er problemen zijn tussen de leden. Wat hem betreft moet de Amerikaanse regering actie ondernemen tegen de steun. De Amerikaanse maatschappijen willen dat het Open Skies verdrag wordt omgezet naar Fair Skies.
In Oneworld zitten vijftien luchtvaartmaatschappijen van over de hele wereld. Naast American en Qatar maken onder andere British Airways, Iberia, Qantas, JAL en Malaysia deel uit van het samenwerkingsverband.
Al Baker lijkt het voor nu gehad te hebben met de groep.”We hebben American niet gesmeekt om erbij te mogen horen, maar we zijn gevraagd om lid te worden. Als zij de waarden van een alliantie niet nakomen, heeft het voor ons geen zin meer.” Volgens de CEO zijn er nog voldoende Amerikaanse maatschappijen die wel met Qatar willen samenwerken.
Europese gevolgen
Het dreigement van de Qatar-topman is tekenend voor de discussie, die nu verder gaat dan alleen de zes maatschappijen die er nu bij betrokken zijn: Delta, American en United staan tegenover Emirates, Etihad en Qatar.
Europese maatschappijen zijn verdeeld over de kwestie. Hierdoor lijkt ook het Europese samenwerkingsverband van maatschappijen, de Association of European Airlines (AEA), uit elkaar te vallen. British Airways en Iberia (beiden onderdeel van IAG, waar Etihad belangen in heeft) hebben de lobbyorganisatie inmiddels verlaten, evenals Airberlin. Alitalia zou een vertrek overwegen. Etihad is grootaandeelhouder in de Italiaanse maatschappij.
De drie Amerikaanse carriers krijgen onder meer steun van Air France-KLM en Lufthansa.