MilitairOnderwerp

Software mogelijk oorzaak motorproblemen A400M

©Brandweer Sevilla
©Brandweer Sevilla

De crash met de A400M in Sevilla, afgelopen maand, is mogelijk veroorzaakt doordat een stukje software gewist is. Dit scenario wordt door de onderzoekers meegenomen in het onderzoek, meldt persbureau Reuters.

De vier motoren van het toestel worden digitaal aangestuurd door kleine bestanden. Zonder het bestand, dat uniek is voor iedere motor, functioneert de motor niet. Mogelijk ontbrak de software bij drie van de vier motoren. Onderzocht wordt nu of de bestanden gewist zijn toen Airbus nieuwe motorsoftware installeerde. Dat er sprake was van een motorstoring werd al eerder duidelijk.

Reuters meldt op basis van veiligheidsdocumenten dat de piloten pas gewaarschuwd worden voor motorproblemen als het toestel op 120 meter hoogte vliegt, op de grond wordt er niet gewaarschuwd.

Een woordvoerster van Airbus vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken over de mogelijke oorzaak. Ook de EASA (European Air Safety Association) weigerde te reageren tegenover Reutes.

Tags

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button