fbpx
NieuwsOnderwerpen

Nieuwe Beluga XL wordt groter dan voorganger

Airbus_Beluga_3

Airbus heeft de plannen voor de nieuwe Beluga XL bekend gemaakt.

Vanwege de grote hoeveelheid bestellingen voor de A350 en andere toestellen kunnen de Beluga’s het vervoer van onderdelen niet meer bijbenen. Airbus heeft nieuwe Beluga’s nodig. Omdat de huidige Beluga op een niet meer in productie zijnde A300 is gebaseerd, heeft Airbus besloten een nieuwe variant te ontwikkelen. De A330-200 wordt als basis gebruikt. De nieuwe versie werd in november aangekondigd. Nu zijn er meer details bekend gemaakt.

Airbus_Beluga

Beluga XL

De voorlopige naam is Beluga XL. Het laadruim van het toestel is een meter breder. Het toestel wordt ingericht op vervoer van A350 onderdelen, zo kunnen er twee vleugels tegelijk in. De huidige Beluga’s vervoeren maar één vleugel per vlucht. De grotere toestellen zijn belangrijk voor Airbus, aangezien er meer capaciteit nodig is met de vele A350 bestellingen. De capaciteit zal met 30% worden vergroot per vliegtuig. Bovendien zullen de nieuwe Beluga’s vooral worden ingezet voor de grote onderdelen, aangezien kleinere onderdelen in toenemende mate over de weg zullen worden vervoerd.

De eerste twee Beluga XL toestellen zullen uitsluitend voor de A350 worden ingezet. Deze zullen in eerste instantie naast de huidige Beluga vloot gaan vliegen. Drie volgende vliegtuigen gaan de huidige vloot van 5 Beluga’s vervangen. In 2025 zouden er geen oude Beluga’s meer moeten vliegen.

Veel componenten en materialen voor de nieuwe Beluga XL zullen gekopieerd worden van de oude Beluga’s. Nieuw worden onder andere de verlaagde cockpit, het vrachtruim en de staart. In september bestond de Beluga twintig jaar (video).

Inrichting vliegtuigproductie

Doordat Airbus een samenwerkingsverband is tussen verschillende landen, staan de fabrieken verspreid door Europa. De verschillende onderdelen zoals vleugels, staart, romp en cockpit worden in de verschillende fabrieken gemaakt en komen daarna samen in een eindassemblage hal. Veel van dat transport wordt door de Beluga’s gedaan.

Broughton

Beluga_2

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button