fbpx
NieuwsOnderwerpenRuimtevaart

Komeetlander Philae doet het weer

©ESA
©ESA

De komeetlander Philae heeft zaterdag een teken van leven gegeven. Op 12 november 2014 was de komeetlander vanaf ruimteschip Rosetta naar de oppervlakte van 67P/Churyumov-Gerasimenko komeet gestuurd. Daar heeft de lander circa 60 uur gewerkt.

De lander kon zich niet goed aan het oppervlak vastmaken door problemen met een soort anker. Het apparaat moest zichzelf vastschroeven, maar dit lukt niet. De lander viel daarom om en kon onvoldoende zonlicht opvangen om langere tijd te zenden.

Dichterbij

Inmiddels is de komeet dichter bij de zon gekomen waardoor er meer licht op de zonnepanelen van Philae valt. Missioncontrol van ESA gaf destijds al aan dat ze hierop hoopten. Zaterdag om 22:28 heeft Philae 85 seconden data verzonden naar Rosetta die nog steeds in de buurt is. Rosetta stuurt de data door naar aarde. Er konden 300 datapakketjes worden verstuurd. Er zitten er in totaal 3.000 in het geheugen van Philae.

Philae is al eerder ‘wakker geworden’, want tussen de data zaten ook oudere gegevens. De komeetlander is uitgerust met een verscheidenheid aan meetapparatuur om de oppervlakte in kaart te brengen.

Het gaat goed met Philae volgens ESA. Hij heeft 24 Watt beschikbaar en het is -35 graden.

Nieuwe kansen

©ESA
©ESA

De komeet komt nog dichterbij de zon. Op 13 augustus zal de afstand het kleinst zijn. Rosetta blijft nog heel 2015 in de buurt van de komeet. Daarna is het klaar met de missie; er zal te weinig energie zijn. Rosetta heeft dan ook de meeste brandstof verbruikt. ESA zal het voertuig dan naar de oppervlakte van de komeet sturen om gedetailleerde opnames te kunnen versturen alvorens het crasht.

Ontstaan van de aarde

De wetenschappers van ESA hopen meer te weten te komen over kometen. De theorie is dat zij leven op aarde gebracht hebben. Kometen zijn mogelijk de oudste delen van het heelal. Nooit eerder is er een lander op een komeet gezet.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button