fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpen

“Air France-KLM schrapt veel routes als CAO-onderhandeling faalt”

Air_France-KLM

De raad van bestuur van Air France-KLM heeft een plan B goedgekeurd waarin staat dat er een significant deel van de routes wordt geschrapt als deze zomer geen nieuw akkoord met de bonden wordt bereikt. Dit meldt Franse krant La Tribune maandag op basis van bronnen. De nieuwe CAO’s moeten voor een kostenbesparing zorgen. Air France-KLM wil onder andere dat het personeel meer gaat werken voor hetzelfde geld.

Onderhandelingen

De maatschappij wil voor elkaar krijgen dat er jaarlijks 1,5% wordt bespaard de komende drie jaar. De CAO-onderhandelingen moeten eind deze zomer worden afgerond. De maatschappij wil met het Perform 2020 plan weer op een winstgevende en concurrerende koers komen, maar ook dit plan bleek al te weinig. In juni werd bekend gemaakt dat er een extra 80 miljoen bezuinigd moet worden. Vrijdag meldde Franse krant Le Monde dat er nog eens 3.300 arbeidsplaatsen verloren zouden gaan, wat Air France ontkende. Een bron in La Tribune zegt dat het er nog wel eens meer kunnen worden.

Plan A of Plan B, Air France-KLM zal hoe dan ook banen gaan schrappen, aldus een bron in Le Tribune.

Plan B

Op een vergadering 23 en 24 juni zou het ‘Plan B’ goedgekeurd zijn. Het schrappen van routes zal zowel Air France als KLM aangaan. Volgens La Tribune zullen er rond 12 long-haul routes bij Air France verdwijnen. Daarnaast zal in het short- en medium-haul netwerk ook ingegrepen worden. Hoe het bij KLM zit is nog niet bekend. De afgelopen jaren zijn er al routes geschrapt. Een definitief plan moet eind juli worden gepresenteerd aan het bestuur, waarna een besluit wordt genomen. Als er routes worden geschrapt zullen ook leveringen van de nieuwe en zuinige B787’s en A350’s verder worden uitgesteld. Twee weken geleden werd bekend dat er al enkele routes worden geschrapt.

Reactie

De maatschappij heeft nog niet gereageerd op de berichten.

British Airways

La Tribune refereert aan BA in de jaren negentig. Ook daar waren problemen, hoewel minder groot dan bij AF-KLM nu. Circa 20% van de routes werd toen geschrapt. De maatschappij werd weer winstgevend.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button