fbpx
Onderwerpen

Titus Naikuni voorziet mooie toekomst Afrikaanse luchtvaart

 Nederlands | English

Titus Naikuni, voormalig CEO van Kenya Airways, ziet een zonnige toekomst voor de Afrikaanse luchtvaart. De veiligheid in de luchtvaart op het continent verbetert. Er is nog wel werk te doen, daar kan Nederland ook bij helpen, zei hij afgelopen woensdag tijdens een symposium in Amsterdam.

Naikuni bezocht het mini-symposium van AviAssist en sprak over de groei en veiligheid van de luchtvaart in Afrika. Tussen 2003 en 2014 was hij CEO van Kenya Airways, nu is hij lid van de raad van bestuur bij telecommunicatiebedrijf Airtel Kenya.

Groei & veiligheid

 De veiligheid is de laatste jaren verbeterd, stelt Naikuni. In 2014 hoefden er geen toestellen te worden afgeschreven en ook 2013 was een relatief veilig jaar voor de Afrikaanse luchtvaart, met vier ongelukken. In 2012 lag dit aantal nog een stuk hoger.

Door de gestage jaarlijkse groei van vijf tot zeven procent, worden nieuwe luchtvaartmaatschappijen opgericht. Naikuni zegt dat het belangrijk is dat mensen daarbij getraind worden. Als de training niet goed is, kan dit de veiligheid negatief beïnvloeden. Naast de trainingen zijn ook de producenten verantwoordelijk voor de veiligheid. Zij moeten hun klanten vragen: “ben jij getraind om het product te gebruiken?” Als dit niet het geval is, mogen de producten niet verkocht worden. Hij schetst de situaties als: “we zijn verbonden door bloed, maar verdeeld door hebzucht. Ik denk dat we zo hebzuchtig zijn dat we niet meer naar elkaar omkijken”

Met de jaarlijkse groei worden er ook low-cost carriers opgericht. Volgens Naikuni zullen deze niet werken in het oosten van Afrika, omdat mensen veel bagage meenemen. Als zij bijvoorbeeld naar familie gaan, zullen zij cadeautjes mee moeten nemen. Voor al die extra bagage moet betaald worden, waardoor de ticketprijzen van low-cost carriers en full service carriers uiteindelijk hetzelfde zijn. Hij noemt Zuid-Afrika, waar het concept van low-cost carriers meer ontwikkeld is: door strenge regelgeving zijn de budgetmaatschappijen even veilig als normale carriers.

Veiligheid verbeteren

Volgens Naikuni kan de Nederlandse overheid Afrikaanse landen helpen bij het trainen van personeel. “Je kunt wel apparatuur plaatsen, maar als je geen personeel hebt dat getraind is om ermee om te gaan, heb je er niets aan”, stelt hij. De Nederlandse overheid kan ook helpen met het auditen van operations. Op deze manier worden gebieden waar investeringen en verbeteringen nodig zijn, geïdentificeerd.

 Organisaties als AviAssist kunnen ook voor verbeteringen in de veiligheid zorgen. Naikuni zegt: “Aviassist brengt Europese en Afrikaanse landen bij elkaar zodat we elkaars kennis kunnen delen. Samen met de IATA kunnen ze nog veel meer doen.”

Studenten kunnen ook een verschil maken. Naikuni zegt dat studenten in de toekomst de veiligheid kunnen verbeteren via twee manieren. De eerste is dat de studenten Afrika moeten bezoeken, bijvoorbeeld door er op vakantie te gaan. Op deze manier begrijpen ze Afrika. De tweede manier is het starten van projecten op school. Hij noemt hier de TU Delft en Kenya Airways. Studenten van de TU Delft zijn in Kenia om bij Kenya Airways projecten voor school te doen. Naikuni ziet verbeteringen als studenten zulke projecten doen.

Zonnige toekomst

Naikuni voorziet een zonnige toekomst voor Afrika, omdat prijzen van producten uit India en China lager worden. Hierdoor kan Afrika geld investeren in bijvoorbeeld infrastructuur. Het zal nog wel lange tijd duren voordat de veiligheid op Europees of Amerikaanse niveau is. Maar Naikuni is wel optimistisch. ” Het mooie is dat je het niet ziet versloffen, maar juist beter ziet gaan. En het gaat beter omdat er steeds meer regelgeving komt.’’

Mini-symposium

Lees meer over het mini-symposium hier.

Bestel nu deze afscheidskalender van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een afscheidskalender van de KLM Boeing 747. Exclusief verkrijgbaar bij Up in the Sky voor €17,95 inclusief gratis verzending. Voor €4 extra krijg je er een retro sleutelhanger bij!

Quint Koops

Redacteur. Quint is al vele jaren zeer geïnteresseerd in de luchtvaart. Sinds een aantal jaar doet hij in zijn vrije tijd onder andere aan zweefvliegen. Op het moment studeert Quint Aviation Studies aan de Hogeschool van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Back to top button