De crux zit hem in dit geval in de arbeidscontracten voor het personeel. Op de basis in de Deense hoofdstad werken ongeveer vijftig mensen. Zij zijn in dienst bij Ryanair en werken op Ierse arbeidscontracten. Deense vakbonden, die het Ryanair-personeel zelf overigens niet vertegenwoordigen, eisen dat Ryanair zijn werknemers ook Deense contracten aanbiedt. Die contracten zijn strenger dan in Ierland. Ryanair vindt dit onzin, omdat de werknemers al een Iers contract hebben.
Een rechter in Kopenhagen stelde de vakbonden afgelopen week in het gelijk: als Ryanair geen contracten volgens de Deense CAO afsluit, mogen werknemers weigeren om vluchten van Ryanair af te handelen. Een woordvoerder van vakbond LO heeft al laten weten dat er op 18 juli gestaakt wordt, tenzij er voor die datum rechtsgeldige Deense contracten getekend zijn.
In reactie op deze uitspraak trekt Ryanair haar enige vliegtuig uit Kopenhagen nu terug. “We verplaatsen onze piloten en cabin crew naar een ander vliegveld in Europa”, laat CEO Michael O’Leary weten. Hij noemt het oordeel van de rechter een “bizarre uitspraak waardoor vakbonden van concurrerende airlines onze vliegtuigen kunnen blokkeren, terwijl die bonden ons niet vertegenwoordigen.”
Het vliegtuig uit Kopenhagen wordt nu gestationeerd op het vliegveld van Kaunas in Litouwen. De routes die Ryanair van en naar Kopenhagen uitvoert, blijven wel bestaan.