fbpx
AirlinesOnderwerpen

KLM en piloten sluiten “historisch akkoord”

Maan_KLM

KLM en pilotenvakbond VNV (Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers) hebben vandaag een principe-akkoord bereikt voor een nieuwe CAO. Met alle vakbonden binnen KLM is nu een (principe-)akkoord bereikt.

Perform 2020
In een persbericht zegt KLM dat er in de afgelopen maanden lang en intensief met een delegatie van de VNV is onderhandeld. Daarbij heeft de bond altijd aangegeven te willen investeren in het bedrijf. Beide partijen zijn nu tot een overeenkomst gekomen die een grote bijdrage moet leveren aan de Air France KLM-doelstellingen uit het ‘Perform 2020’-programma.

Ook de VNV is tevreden. President Steven Verhagen spreekt van een ‘inlever-CAO’, waarmee flink bespaard kan worden. De term ‘inlever-CAO’ legt hij als iets positiefs uit. “Het bedrijfsbelang van KLM en de doelstellingen om dit te halen maakten dat wij zelfs meer besparingen hebben gevonden dan gevraagd. Het resultaat is een uniek pakket aan maatregelen in deze historische ‘cao voor minder.'” 

Resultaat
De voorgestelde maatregelen bestaan onder andere uit het behalen van twee typeratings, een gelijkblijvend loon voor de komende drie jaar en een verhoging van de pensioenleeftijd. Volgens de Telegraaf gaat de leeftijd omhoog van 56 naar 58 jaar. Ook worden vakantiedagen omgezet naar werkdagen.

Eén piloot, twee toestellen
Met de typeratings voor twee verschillende toestellen halen zijn piloten straks flexibeler in te zetten. Nu vliegt een piloot op één vliegtuigtype. In de toekomst kan hij heen op een B777 vliegen en terug op een B787. De nieuwe toestellen bieden de mogelijkheid in enkele dagen een tweede typerating te halen. KLM heeft geen primeur: vliegers bij concurrent ArkeFly hebben ook twee typeratings, voor de B767 en de 787.

Aandelen

De CAO-afspraken gelden voor drie jaar, waardoor er volgens Verhagen meer rust ontstaat.  “Wij zijn liever aan het werk in de lucht dan dat we onderhandelen op de grond”, stelt hij. Als tegenprestatie voor de ‘concessies’, het inleveren van vakantiedagen en het gelijkblijvende loon, krijgt de vakbond toegang tot de aandelen van moederbedrijf Air France-KLM en vermoedelijk ook een plaats in de raad van commissarissen.

Alexandre de Juniac, topman van het moederbedrijf, liet in januari in het FD al weten welwillend tegenover die constructie te staan. In Frankrijk is het niet ongebruikelijk dat werknemers zitting nemen in een rvc. Op dit moment vullen werknemersbonden al twee plaatsen in de raad van commissarissen van het luchtvaartbedrijf. “Als het geld oplevert, wil ik er best naar kijken”, zei De Juniac destijds.

Dit akkoord is een significant onderdeel op weg naar een competitieve en gezonde KLM. Het draagt concreet bij aan onze Perform 2020 doelstellingen. Ik ben verheugd met dit akkoord omdat alle partijen zich flexibel en bereidwillig hebben getoond om samen met de KLM-directie de weg in te slaan naar een nieuwe KLM.

-Pieter Elbers, president-directeur KLM

Bij deze cao-onderhandeling stond niet de vraag naar meer, maar een complete lijst met de vraag wat minder kon centraal. Het bedrijfsbelang van KLM en de doelstellingen om dit te halen maakten dat wij zelfs meer besparingen hebben gevonden dan gevraagd. Als piloten voeren wij zelf de onderhandeling. Door onze leden zijn veel nieuwe ideeën aangedragen, waardoor een betere balans gevonden is tussen kosten en opbrengsten. Het resultaat is een uniek pakket aan maatregelen in deze historische ‘cao voor minder’.

-Steven Verhagen, president VNV

Transavia

Eerder vandaag bereikte de vakbond ook al een definitief akkoord met Transavia over een nieuwe CAO. Vorige maand werd al een principe-akkoord bereikt. KLM en moederbedrijf Air France-KLM willen bezuinigen om zo de concurrentie aan te kunnen met low-cost carriers en de golfmaatschappijen. Hier is de medewerking van het personeel voor nodig. Zij leveren in de nieuwe CAO onder andere loon en vakantiedagen in.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button