fbpx
OnderwerpenRuimtevaart

SpaceX weet nog niet waar het misging met Falcon 9

SpaceX_Falcon_9_CRS-5

SpaceX weet nog niet waar het misging nadat raket Falcon 9 op 28 juni vlak na de lancering ontplofte. Dit meldt CEO Elon Musk. Er kan nog geen theorie worden verbonden aan de gegevens die het bedrijf wist te verzamelen voor het toestel explodeerde.

“De data lijkt moeilijk te interpreteren. Wat er ook gebeurd is, is niet eenvoudig te achterhalen”, vertelde Musk op een ISS onderzoek- en ontwikkelingsconferentie in Boston. “Het is een enorme klap voor SpaceX. We nemen deze missies heel erg serieus”, voegde hij eraan toe.

SpaceX is van plan om de verzamelde data voor te leggen aan de FAA, NASA en aan een paar klanten. Hierdoor hopen zij dat er sneller een oorzaak gevonden kan worden, doordat er ook mensen van buiten het bedrijf meedenken. Musk wil niet uitgaan van de eenvoudigste oplossing en hoopt aan het einde van de week met meer nieuws te komen.

“het enige dat op dit moment duidelijk is, is dat er een overdruk situatie moet zijn geweest in de bovenste tank die beschikbaar is voor vloeibare zuurstof. Voor de exacte oorzaak van de explosie is er nog geen theorie die bij alle data past”, zei de CEO.

Niet enige met problemen

SpaceX is niet het enige bedrijf waarbij er iets misging. Het bedrijf werd samen met Orbital ATK door NASA ingehuurd om het ISS te bevoorraden. De bevoorrading van het ruimtestation door Orbital ligt echter stil na een lanceringsincident in oktober. In april was een Russisch Progress vrachtschip ook al niet in staat het ISS te bereiken.

Verder heeft SpaceX alweer 50 raketlanceringen gepland en hoopt het binnen een paar maanden weer een lancering uit te kunnen voeren.

 

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button