fbpx
NieuwsOnderwerpen

Aswolk Bali: Denpasar Airport weer open

aswolk_pavlof_vulkaan

De vulkaan Mount Raung op Oost-Java spuwt aswolken de lucht in, die door de wind richting Bali en verder geblazen werden.

Weer open

Het internationale vliegveld van Bali is zaterdagochtend weer open gegaan. Zo rond 05:00 Nederlandse tijd werd de restrictie opgeheven. Doordat de wind gedraaid is, ligt de aswolk niet meer boven het vliegveld. Alle airlines vliegen weer op Denpasar. De eerste vlucht die vertrok was een Lion Air ATR naar LabuhanBajo. De vliegtuigen gaan niet over west Bali, maar vliegen via het noorden of oosten om de aswolk te vermijden. Virgin Australia neemt geen risico en heeft eerst een observatievlucht gestuurd. De maatschappij gaat nu de vluchten ook weer opstarten.

KLM
KLM vloog vrijdag niet naar Denpasar. Vandaag zet de maatschappijen een groter vliegtuig in.

Kaart

De locatie van de aswolk op 9-7 en 11-7.

Kaart_Aswolk_Mount_Raung_zat

Eerder deze week

Denpasar Ngurah Rai Airport is tussen donderdagavond en zaterdagochtend gesloten geweest. Door de sluiting zijn ten minste 160 binnenlandse en 117 internationale vluchten geannuleerd. Er reizen dagelijks een kleine 50.000 mensen van en naar Bali. Ten gevolge van de sluiting zijn er ook lange rijen op Jakarta Airport van mensen die hun ticket willen omboeken of geld terug willen. Mensen werd tijdens de sluiting aangeraden om over land en zee te reizen. Het ministerie van Transport heeft de coördinatie op zich genomen.

Veel maatschappijen waaronder Malaysia en Singapore hebben hun vluchten geannuleerd. De meeste vluchten die wel koers hadden gezet naar Bali worden omgeleid naar Jakarta en Soerabaja (oost-Java), een enkel toestel gaat naar Singapore of Makassar (Sulawesi). Soerabaja Airport is het meest in de buurt. Dit vliegveld was al snel overvol, vliegtuigen werden op de taxibaan geparkeerd. De luchtverkeersleiding heeft gevraagd niet meer naar Soerabaja uit te wijken. De vluchten gingen daarna naar Jakarta. Er zijn onder andere vluchten van China Eastern, Asiana, AirAsia en China Southern omgeleid. Donderdag kondigden Jetstar en Virgin Australia al aan geen risico te nemen en vluchten te annuleren.

Lombok airport en twee regionale vliegvelden werden donderdag ook gesloten, maar door het draaien van de wind gingen deze in de loop van vrijdag al weer open.

Er is onveranderd een code oranje.

Mount Raung

Zondag 28 juni werd de vulkaan actief waarop code oranje werd afgekondigd. Donderdag 2 juli werd dit verder verhoogd naar code rood door toenemende activiteit en de eerste vluchten vanuit Australië werden geannuleerd. Vrijdagochtend 3 juli nam de activiteit af en werd weer afgebouwd naar code oranje. Ook de Australische maatschappijen gingen weer vliegen. In de omgeving van de vulkaan mag ook niet gevlogen worden, waardoor ook passerende vluchten last hebben van de aswolk. De Indonesische autoriteiten roepen op alert te blijven. Mount Raung is één van de actiefste ter wereld, de vorige uitbarsting was in februari. In 2002 was er een vliegverkeer chaos door een aswolk van de vulkaan.

[flightradar code=”dps”]

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button